Kuveyt’te seçim sonuçları açıklandı: Tek bir kadın yok

Kuveyt’te son on yıl içerisinde yedinci kez yapılan seçimlerin sonuçları açıklandı. Parlamentoya seçilenler arasında tek bir kadın yok. Başta İslamcılar olmak üzere muhalefet kanadı ise güçlendi.

Petrol zengini devlet Kuveyt’te 2012 yılından bu yana yedinci kez seçimlere gidildi.

2022 seçimlerinin iptal edilmesi ardından 793 bini aşkın seçmen 50 vekili seçmek için 6 Haziran günü sandık başına çağrıldı.

13’ü kadın olmak üzere 207 aday yarıştı. Son 20 yılda, hiçbir seçime bu kadar az adayla gidilmemişti.

Açıklanan sonuçlara göre muhalefet 29 sandalye elde etti. Bunların 12’sini İslamcılar alırken, eski bir bakan da yeniden seçildi.

Yeni parlamentoya, 12 vekil hariç eski parlamentodaki yüzler yeniden seçildi. Parlamentoya giren yeni yüzler arasında kendilerini “reformcu” ve “muhalif” olarak sunan gençler de var. Ancak tek bir kadın dahi parlamentoya giremedi.

İktidarın anahtarları esas olarak iktidardaki Al Sabah ailesinin elinde kalsa da Kuveyt, bölgedeki diğer monarşilerin aksine aktif bir siyasi hayata ve etkili bir Parlamentoya sahip.

Kuveyt’te vekillerin önemli yetkileri var; kötü yönetimle, hatta yolsuzlukla suçlanan, kraliyet ailesinin bir parçası olan bakanlardan hesap sorulmasını talep etmekten çekinmiyorlar. Ancak yürütme ile parlamenterler arasındaki bu sürekli hesaplaşma, son on yılda birçok kez hükümetlerin değişmesine ve Meclisin feshedilmesine neden oldu.

4,5 milyon nüfuslu bu küçük ülkede halk, düzenli olarak ülkedeki altyapı ve kamu hizmetlerinin bozulmasından şikayet ediyor. Ancak bu seçimlerde de siyasi aktörlerde ciddi bir değişiklik olmaması, yenilenme ihtiyacının karşılanmayacağı endişesini hakim kılmaya devam ediyor.

GSYİH'sının yaklaşık yüzde 30'u hidrokarbon sektörüne bağlı olan ülke, dünya ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 7'sine sahip ve dünyanın başlıca petrol ihracatçılarından biri olarak önem kazanıyor. Ancak siyasi istikrarsızlık, yatırımcıların Kuveyt'e olan iştahını azalttı, ekonomide çeşitliliği ihtiyaç duyulan ülkede reformları engelledi.