Libya’da saldırı, en az 141 ölü

Libya’nın güneyinde bir askeri üsse yönelik olarak düzenlenen saldırıda çoğu asker en az 141 kişi öldü.

Askeri kaynaklara göre Misrata kentinde üslenen ve kendisini “3. Güç” olarak adlandıran güçlü bir silahlı grup, Perşembe günü Brak El Şati hava üssüne saldırdı. 3. Güç, gayrı resmi olarak Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı hareket ediyor. Saldırıya hedef olan askeri üs ise mareşal Halifa Haftar’ın ilan ettiği Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolü altında bulunuyor.

Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed El Mesmari, saldırıda 141 kişinin öldüğü, birçok kişinin yaralandığı ve bazılarının kayıp olduğunu bildirdi.

Kurbanlar arasında hava üssünde çalışan siviller de var. Sözcü, öldürülen askerlerin Libya’nın doğusundaki askeri bir törenden gelmekte olduğunu ve bir çoğunun silahsız olduğunu söyledi.  Sözcü, “İnfaz edildiler” dedi.

Libya’nın doğusunu kontrolünde tutan mareşal Haftar, Tobruk merkezli Parlamento tarafından destekleniyor. Haftar ve Tobruk merkezli parlamento, 2015 yılı sonunda BM çatısı Fas’ta Libyalı taraflar arasında imzalanan bir anlaşma sonucu ortaya çıkan Ulusal Birlik Hükümeti’ne karşı çıkıyorlar.

Kısa bir süre önce Ulusal Birlik Hükümeti’nin başkanı Fayez el Saraj ile mareşal Haftar arasında Abu Dabi’de gerçekleşen bir görüşmede kısmi bir yakınlaşma sağlandı. Bu görüşme ile birlikte güneydeki askeri gerilime son verildi.

Nisan ayı başından bu yana Haftar’a bağlı güçler 3. Güç’ün kontrolündeki Tamenhat hava üssüne yönelik birçok kez saldırı düzenledi. Stratejik önemdeki bu üs, Trablus’un 600 kilometre güneyindeki Sebha kenti yakınında bulunuyor. Ancak Haftar ile Saraj arasındaki görüşmeden sonra güneydeki bu operasyon durdu. Brak el Şati’deki askeri üsse yapılan saldırı, Tobruk merkezli parlamento tarafından kınanarak, bunun Haftar ile Saraj arasındaki anlaşmanın ihlali olduğunu belirtti.

Libya, 2011’de Muammed Kaddafi’nin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Siyasi bölünmelerin devam ettiği ülkede, iktidar savaşı sürüyor.