Libya’da Türk devletine bağlı en az 199 çete üyesi öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Libya’da Trablus hükümetine doğrudan destek veren Türk devletine bağlı en az 199 çete mensubunun öldürüldüğünü duyurdu.

SOHR tarafından yapılan açıklamaya göre Türk rejimine bağlı Mutesam, Sultan Murad, Sikur Şemal, El Hamzat ve Süleyman Şah isimli çete gruplarına mensup en az 199 kişi şimdiye kadar öldü.

Bu çete üyelerinin güneydeki Selahaddin, Misrata ve Trablus havaalanı yakınlarındaki Remla bölgelerinde öldürüldüğü bilgisi verildi.

Gözlemevi, en son Türkiye destekli “9 paralı askerin” Libya’daki savaş cephelerinde öldüğünü belirtti.

Bir yandan çatışmalar devam ederken, diğer yandan Türk devlerinin Libya’ya yeni “paralı askerler” gönderdiğini belirten Gözlemevi, “SOHR’un güvenilir kaynakları Türkiye destekli onlarca Suriye savaşçının yer aldığı bir grup daha Libya’ya ulaştı” dedi.

Türk rejiminin Trablus’a gönderdiği çete sayısının 5 bin 300’e yaklaştığını ifade eden SOHR, 2 bin 100 kişilik bir çete grubunun da Libya’ya gönderilmek üzere Türkiye’de eğitime başladığına dikkat çekti.

Libya, Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümette Müslüman Kardeşler ağırlıkta bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye ve Güney Kürdistan’da eğittiği binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti.

Diğer paralel hükümet ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli olarak kuruldu. Halife Hafter güçlerinin denetiminde bulunuyor. Hafter güçlerini özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destekliyor

Şimdiye kadar iki iktidar arasındaki arabuluculuk girişimleri başarısız oldu. Hafter güçleri Nisan 2019’da Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. 

Geçtiğimiz hafta İtalyan La Repubblica gazetesine bir mülakat veren Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Fayiz El Sarac, Hafter güçlerini suç işlemekle suçlayarak, “Artık Hafter ile masaya oturmayacağım” demişti.