Lübnan’da gençlerin isyanı sürüyor

Yolsuzluk ve kötü yönetimden bıkan Lübnan halkı, geçtiğimiz gün katledilen bir genç için dün gün boyunca yine eylemlerdeydi.

Lübnan’da geçtiğimiz yıl gençler öncülüğünde başlayan sisteme karşı gösteriler devam ediyor. Ülkede yükselen enflasyon ve para biriminin ağır değer kaybını protesto etmek için sokaklara inen gençler, geçtiğimiz gün bir göstericinin yaşamını yitirmesini de protesto ettiler.

Gün içinde başkent Beyrut’un Hamra semtindeki düzenlenen eylemin yanı sıra Saida’da bulunan Merkez Bankası temsilciliğine de Molotof kokteylli eylem düzenlendi.

Ülkenin ikinci büyük kenti Tripoli’de de yüzlerce genç çok sayıda banka şubesi ile askeri araçları ateşe verirken, ordu mensupları ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Lübnan Kızılhaç örgütüne göre olaylarda 20’yi aşkın gösterici yaralanırken, ordu açıklamasına göre ise en az 40 asker yaralandı.

İÇ SAVAŞTAN BU YANA YAŞANAN EN AĞIR KRİZ

Lübnan’da 1975-1990 yılları arasında ülkede büyük yıkıma yol açan iç savaştan bu yanaki en ağır ekonomik ve toplumsal kriz yaşanıyor.

Ülkede hakim olan politik elitin rüşvet ve kötü yönetim pratiğine karşı gençler aylardır eylemdeydi. Enflasyon oranının yüzde 55’e yükseldiği 6 milyon nüfuslu ülkede halkın yüzde 45’i yoksulluk içinde yaşıyor. Lübnan dinarı ise son dönemlerde yüzde 200 değer kaybetti.