Lula hükümete girecek, halk da sokaklara indi

Brezilya’da iktidardaki İşçi Partisi’ne (PT) yönelik baskılar artarken, rüşvet soruşturmasında adı geçen eski Başkan Lula’nın hükümete girmesi önündeki yasal engel kalktı.

Brezilya’da iktidardaki İşçi Partisi’ne (PT) yönelik baskılar artarken, rüşvet soruşturmasında adı geçen eski Başkan Lula’nın hükümete girmesi önündeki yasal engel kalktı. Geçtiğimiz günlerde sağ partilere yakın derneklerin yaptığı hükümet karşıtı gösteriler ise yerini Lula’yı destekleyen dev gösterilere bıraktı. 

Brezilya’daki ekonomik durgunluğun yanı sıra Petrobras başta olmak üzere birçok şirket etrafındaki rüşvet soruşturmasının yarattığı kriz devam ediyor. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına dahil edilen eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın hükümet sekreteri olarak atanmasını durduran bir mahkemenin kararı, itirazın yapıldığı üst mahkeme kararıyla iptal edildi. 

Lula’nın Hükümet Sekreteri olarak halefi Dilma Roussef’in başkanlığındaki kabineye girebileceğine dair karar Federal Genel Savcılık tarafından duyuruldu. 

Öte yandan Lula ve Roussef, Petrobras soruşturmasının ülkedeki sol iktidarı düşürmek için kullanıldığı ve bunun hükümete yönelik darbe olduğunda ısrar ediyor. 

Lula da Silva’ya karşı çoğunluğu muhalefetteki sağ partilere yakın derneklerin hafta içinde düzenlediği gösterilerden sonra şimdi de Lula yanlıları büyük gösteriler düzenliyor. Ülkenin önde gelen kentlerinde düzenlenen Lula’ya destek gösterilerine polise göre 275 bini aşkın kişi katılırken, PT çevreleri katılımın çok daha fazla olduğunu duyurdu.