Lula’nın atanmasının durdurulmasına itiraz

Brezilya’da Petrobras soruşturmasına dahil edilen eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın hükümete atanması sonrasındaki belirsizlik devam ediyor.

Brezilya’da Petrobras soruşturmasına dahil edilen eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın hükümete atanması sonrasındaki belirsizlik devam ediyor. Lula’nın atanmasını durduran hakim kararına hükümet tarafından itiraz edildi. 

Eski Adalet Bakanı ve hükümetin yeni Başdanışmanı José Eduardo Cardozo, mahkeme tarafından Lula’nın atanmasının durdurulması kararına itiraz edildiğini duyurdu. 

Eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın görevini kötüye kullanmadığını savunan Cardozo, Lula’nın hükümete girişinin ‘soruşturmadan kaçma’ amacı taşımadığının altını çizdi. Devlet Başkanı Dilma Roussef’in Lula’nın tecrübelerinden yararlanmak istediğini kaydeden Cardozo, Lula’nın hükümete girmesinde herhangi bir engel olmadığını dile getirdi. 

Brezilya’da son aylarda giderek büyük bir krize yol açan Petrobras şirketi etrafındaki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın da ifadesi alınmıştı. Başkan Dilma Roussef, 4 Mart’ta ifadesi alınan Lula’yı hükümette başbakanlık görevine denk sayılan Hükümet Sekreterliği görevine atamıştı. 

Atamanın ardından başkent Brasilia’daki hakim Itajiba Catta Preta, dün aldığı bir kararla atamayı dondurmuştu. Preta, Lula’nın hükümete girmesiyle soruşturmanın seyrinin değiştirilmek istendiğini savunmuştu.