Macron: Afrika ülkelerinin borçları ertelenmeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika kıtasının koronavirüs krizini aşmasına yardım etmek için borçların ertelenmesinin “zaruri” olduğunu belirtti. Macron, borçların tamamen silinmesinden yana olduğunu ifade etti.

RFI radyosuna bir mülakat veren Macron, bu Çarşamba günü toplanması beklenen G20 ülkelerinin Maliye Bakanlarını, Afrika ülkelerinin borçlarını ertelemeyi karar altına almasını istedi.

Borç ertelemesinin “küresel bir öncelik” olduğunu ifade eden Macron, “Kriz zamanında Afrika ekonomilerinin nefes almasına ve borç faizlerine hizmet etmemesine izin verilmeli. Bu zaruri bir aşamadır ve harika bir ilerleme olduğunu düşünüyorum” dedi.

BORÇLAR TAMAMEN SİLİNMELİ

“Her yıl Afrika’nın ticari alanda ihraç ettiklerinin üçte biri kendi borcuna gidiyor. Bu çılgınca! Ve son yıllarda bu sorunun geride kaldığına inanıldı” diyen Macron, tercihinin “borçların tamamen iptal edilmesi girişiminden yana” olduğunu sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Sağlık şokuna yanıt olma kapasitelerini güçlendirmede Afrika’ya mutlaka yardım etmeliyiz ve ekonomik planda yardım etmeliyiz” diye ekledi.

Covid-19 pandemisi her ne kadar şimdilik Afrika’yı dünyanın geri kalanına kıyasla daha az etkilese de, Macron ihtiyatlı olmaya çağırdı.

Macron, “Ne felaket tellalları arasındayım, ne de safdiller arasında olmak istiyorum. Bu virüs herkesi vuruyor” dedi ve ekledi: “Evde kalma uygulamasını maksimum uygulamaya ve salgını geciktirmeye karar vermeleri için Afrikalı ortaklarımla çok konuştum: ne kadar geciktirirlerse, Avrupalılar onlara o kadar yardım edecek durumda olurlar, çünkü salgının zirvesini aynı anda yaşamayacağız.”