Macron: Türkiye 300 cihatçıyı gönderdi, kırmızı çizgiyi aştı

Ateşkes çağrılarına rağmen Yukarı Karabağ'da çatışmalar şiddetlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin "cihatçıları" gönderdiğini belirterek, açıklama istedi ve NATO'ya seslendi.

Yukarı Karabağ'da Azerbaycanlılar ile Ermeniler arasındaki çatışmalar Cuma günü şiddetlendi. Çatışmalar gece saatlerinde de sürdü. Her iki taraf birbirlerine ağır kayıplar verdirdiklerini açıkladı.

Yukarı Karabağ'ın (Atsrah Cumhuriyeti) başkenti Stepanakert sakinleri gece saatlerinde bir çok kez bombardıman endişesiyle sığınaklara girdi.

Mevcut durumda her iki tarafın da üstünlük sağlamadığı belirtiliyor. Ermeni cephesinden yapılan resmi açıklamalara göre Pazar gününden bu yana 158 Ermeni savaşçı ve 13 Ermeni sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ise askeri kayıplarını açıklamazken sadece 19 Azeri sivilin öldüğünü savundu.

Ermenistan çatışmalarda 1.280 Azerbaycan askerinin öldüğünü, Azerbaycan ise 1.900 Ermeni askerin öldüğünü savunuyor. Perşembe günü Yukarı Karabağ'da küçük Martuni kentine yönelik roket atışları sonucunda 4 sivil hayatını kaybetti, 11'i yaralandı. Yaralananlar arasında Le Monde gazetesinin iki muhabiri ile iki Ermeni gazeteci de vardı.

MACRON: 300 CİHATÇI GÖNDERİLDİ

Çatışmaların özellikle Türkiye tarafından kışkırtılması uluslararası alanda tepkilere neden oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu Cuma günü AB zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türk devletinin 300 "cihatçıyı" gönderdiğine dair kesin bilgilere sahip olduklarını ve bunun "kırmızı çizgi" olduğunu belirtti

Macron, "Kendi istihbari bilgilerimize göre, 300 savaşçı Gaziantep’ten geçerek Bakü'ye ulaşmak için Suriye'den çıktı. Tanınıyorlar, takip ediliyorlar ve tespit ediliyorlar, Halep bölgesinde faal olan cihatçı gruplardan geliyorlar" dedi.

'KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI'

Fransa Cumhurbaşkanı, "Aşağı yukarı aynı büyüklükte başka kontenjanlar da hazırlanıyor (...) Kırmızı bir çizgi aşıldı. Bu kabul edilemez" diye ekledi.

Macron, "Çok açık olacağım, bizim anlayışımıza göre Pazar günü Azerbaycan'dan başlatılan bombardımanların hiçbir gerekçesi yoktu" vurgusunda bulundu.

MACRON ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA İSTEYECEK

Fransa, ABD ve Rusya ile birlikte Yukarı Karabağ meselesine ilişkin kurulan Minsk grubunda yer alıyor. Macron, "Gelecek günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayacağım çünkü Minsk grubunun eşbaşkanı olarak, açıklama istemenin Fransa'nın sorumluluğunda olduğunu düşünüyorum" diye belirtti.

NATO'ya da çağrıda bulunan Macron, "Tüm NATO ortaklarını, sadece NATO üyelerinin davranışının ne olduğu konusunda yüzleşmeye davet ediyorum: Bunun konuyla ilgili olduğunu sanmıyorum" şeklinde konuştu.

PAŞİNYAN: BİNLERCE PARALI ASKER TAŞIDILAR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Türk tarafının çatışmaya Azerbaycan'ın yanında "askeri araçlar, silahlar ve askeri danışmanlar"la katıldığını ve Karabağ cephesine doğru "binlerce terörist ve paralı asker taşıdığını" belirtti.

Le Figaro gazetesine mülakat veren Paşinyan, Türkiye'nin amacının Güney Kafkasya'da rolünü ve nüfuzunu arttırmak olduğunu belirtirken "Amaçları bölgesel güç dengesini kendi lehlerine değiştirmektir" dedi.

Paşinyan ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Türk işgali altındaki bölgelerden binlerce paralı asker ve teröristi eğitip naklettiğini biliyoruz. Bu paralı askerler ve teröristler bugün Ermenilere karşı savaşıyor. Birçoğu Türkiye'nin onları neden Azerbaycan'a konuşlandırdığını bile bilmiyordu."

"Sultanlığı taklit ederek bir imparatorluk kurma hayalini sürdürüyor ve bölgeyi ateşe verebilecek bir yola koyuluyor."

'TÜRKİYE SOYKIRIMCI BİR YOLA GİRİYOR'

"Yukarı Karabağ silahsızlanamaz çünkü soykırıma yol açacaktır. Orada yaşayan insanlar varoluşsal bir tehditle karşı karşıyadır. Bu noktada karşı taraf, savaşı durdurma niyetinde değildir. Azerbaycan'ın yanında savaşan teröristleri kontrol ettiğinden bile emin değilim. İstihbaratımız Azerbaycan'ın bazı köylerinde paralı askerlerin dükkânlara girip alkol satışını yasakladığını gösteriyor, şeriat kanununu uyguladıklarını söylüyor (...) Türkiye soykırımcı bir yola giriyor."