Manchester'ı kana bulayan saldırgan Türkiye'den gitti

İngiltere’nin Manchester kentini kana bulayan saldırganın da Türkiye üzerinden geçtiği saptandı.

AFP ve Reuters’a göre bir Türk yetkili, Manchester’da bir konser salonuna kanaya bulayan saldırganın İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’ndan Avrupa’ya çıktığını itiraf etti.

Adı verilmeyen yetkili “İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan geçtiğini doğrulayabilirim” dedi.  Aynı yetkili, Manchester saldırısı öncesi Türkiye’ye istihbarat servislerince herhangi bir bilgi verilmediğini savundu.

Üst düzey yetkili, katliamı gerçekleştiren kişinin nereden geldiği ve hangi tarihte İstanbul üzerinden Avrupa’ya çıktığı konusunda detay vermedi.

Manchester’dan Pazartesi akşamı bir konser salonuna düzenlenen saldırı ardından olağanüstü güvenlik alarmına geçildi. İntihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybetmiş, 60’tan fazlası yaralanmıştı.

Başbakan Theresa May, saldırganın Birleşik Krallık’da doğan Salman Ramadan Abedi olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Amber Rudd, saldırganın güvenlik servislerince tanındığını ve muhtemelen tek başına hareket etmediğini bildirdi.

AFP’nin haberine göre canlı bomba Salman Abedi’nin İngiltere’deki saldırıdan dört gün önce Libya’da olduğunu söyledi. Atatürk Havalimanı, Libya’ya doğrudan uçuşların olduğu nadir havaalanlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Trablus’taki bir güvenlik yetkilisine göre Abedi’nin babasının 1990’lı yıllarda çok aktif olan Libya İslami Savaşçı Grubu’nun bir üyesiydi. Bu grup, Muammer Kaddafi rejimine karşı hareket ediyordu.

Saldırı ardından Birleşik Krallık’ta yedi, Libya’da iki kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında saldırganın babası ve kardeşi de var.

Avrupa’da saldırı düzenleyenlerin çoğunun Türkiye üzerinden gittiği belirlenmişti. Özellikle Paris ve Brüksel saldırılarını gerçekleştirenlerin temel çıkış noktası Türkiye idi.