Manş Denizi’ni geçmeye çalışan 8 göçmen can verdi

Fransa’nın Manş Denizi kıyısındaki Pas-de-Calais valiliği pazar günü yaptığı açıklamada, cumartesi gecesi Ambleteuse'de denizi yasadışı yollardan geçmeye çalışırken “birkaç göçmenin hayatını kaybettiğini” bildirdi.

Bir polis kaynağı, İngiltere'ye gitmek üzere Fransa kıyılarından ayrılan aşırı yüklü teknesinin Ambleteuse (Pas-de-Calais) yakınlarında batması sonucu 8 kişinin öldüğünü ifade etti. Valilik açıklamasına “birkaç göçmenin hayatını kaybettiği” belirtildi. 

Fransız medyasına göre acil servislerden bir kaynak, teknenin gecenin başında, henüz karaya yakın bir yerdeyken alabora olduğunu ifade etti. 

2024 yılı, derme çatma teknelerle İngiltere'ye geçişin yoğunlaşmasıyla en ölümcül yıl oldu. 

3 Eylül’de 12 kişi hayatını kaybederken, ocak ayından bu yana bu tür geçişlerde en az 45 göçmen Manş Denizi’ni geçmeye çalışırken boğularak can verdi. 

Cumartesi günü bir açıklama yapan Manş Denizi ve Kuzey Denizi Valiliği, Pas-de-Calais'de gümrük devriye botları veya jandarma devriye botları tarafından dört farklı kurtarma operasyonunda toplam 200 kişinin kurtarıldığını bildirdi. 

İngiltere'nin 2018 yılında bu gelişleri kaydetmeye başlamasından bu yana geçen altı yıl içinde yaklaşık 136.000 kişi Fransa'dan bu “küçük teknelerle” Manş Denizi'ni geçti. Bu olgu, göçmenlerin girişini engellemek için Manş Tüneli'nin ve Calais limanının giderek daha fazla kapatılması ardından gelişti.