Merkel’e göre mülteci sayısı 1 milyonu bulacak

Almanya’ya bu yılın sonuna kadar beklenen mülteci sayısının 800 binin çok daha üzerinde olacağına dair iddialar somutlaşıyor.

Almanya’ya bu yılın sonuna kadar beklenen mülteci sayısının 800 binin çok daha üzerinde olacağına dair iddialar somutlaşıyor. Başbakan Merkel’in en az 1 milyon mülteci beklendiğini söylediği iddia ediliyor.

Ülkenin önde gelen saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) Pazar sayısında yer alan haberde, Başbakan Angela Merkel’in Almanya’ya yıl sonuna kadar gelecek mültecilerin sayısına ilişkin bilgi verdiği kaydedildi.

Gazetenin geçtiğimiz Pazar günü Brüksel’deki mini AB Zirvesi’ne katılan diplomatlara dayandırdığı haberinde, Merkel’in Almanya’ya gelecek mültecilerin sayısının 1 milyon olacağını söylediği belirtildi. Böylelikle, Federal Hükümet tarafından bugüne kadar 800 bin olarak tahmin edilen mülteci sayısının 1 milyonu aşmasının beklendiği iddiaları gerçek oldu.

FAZ haberinde, Merkel’in Avrupalı meslektaşlarına hitaben yaptığı konuşmaya yer verildi. Haberde, Merkel’in diğer ülkeleri uyararak, ‘Avrupa sınırlarını kapatmak zorunda kalınmadan çözüm bulunması gerektiği’ yönünde çıkış yaptığı iddia edildi. Merkel’in mülteci sorununun çözümü için ortak önlemler alınması yönünde çağrı yaptığı da haberde yer aldı.

Almanya’da Eylül ayı sonuna kadar 303 bin iltica başvurusu yapılmasına rağmen, ülkeye giriş yapan mültecilerin sayısının 600 bini aştığı öğrenilmişti. Sadece Eylül ayı içerisinde mültecilerin Avusturya’dan geçiş yaptığı Bavyera eyaletine giriş yapan mültecilerin sayısının 170 bin olduğu öğrenilmişti.

Yine bu hafta içerisinde Bavyera eyaletine günlük 7 ila 9 bin arasında mültecinin giriş yaptığı tespit edildi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından Ağustos ayında düzeltilen raporda, bu yılın sonuna kadar Almanya’ya gelecek mültecilerin sayısı 800 bin olarak tahmin edilmişti. Ancak Ağustos ayından bu yana Balkanlar üzerinden yaşanan yoğun mülteci akını nedeniyle bu tahminin yeniden ele alınması isteğine hükümet karşı çıkıyordu.

Kimi kaynaklar, yıl sonuna kadar Almanya’ya giriş yapacak mültecilerin sayısının 1,5 milyonu bulabileceğini iddia ediyorlar. Ancak yoğun mülteci girişine rağmen, girişlerin yarısı kadar iltica başvurusu yapılmış olması dikkat çekiyor. Bu da, özellikle ‘güvenli ülke’ olarak kabul edilen bazı Balkan ülkelerinden gelen bireylerin sınırdışı edilmemek için iltica başvurusu yapmaması ile bazı mültecilerin diğer Avrupa ülkelerine geçmek istemesine bağlanıyor.