Merkel’in mülteci politikası partisine 10 puan kaybettirdi

Geçtiğimiz yaz aylarında ülkeye yoğun mülteci girişine izin verdiği ve son olarak Türkiye ile mülteci anlaşmasında öncü rolü oynadığı için eleştirilerin hedefinde olan Almanya Başbakanı Merkel’in partisinin oyları giderek eriyor.

Geçtiğimiz yaz aylarında ülkeye yoğun mülteci girişine izin verdiği ve son olarak Türkiye ile mülteci anlaşmasında öncü rolü oynadığı için eleştirilerin hedefinde olan Almanya Başbakanı Merkel’in partisinin oyları giderek eriyor. 

Son anketler, Hristiyan demokrat partiler CDU-CSU’nun oylarının son 4 yılın en düşük seviyesine gerilediğini, mülteci karşıtı AfD’nin ise yükselişte olduğunu gösteriyor. 

Emnid şirketi tarafından yapılan son ankete göre, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun toplam oyları yüzde 33’e gerilerken, Insa Enstitüsü’nün anketinde yüzde 32 olarak belirlendi. Bu da, Eylül 2013’teki son genel seçimlerde alınan oyların 10 puan aşağısına işaret ediyor. 

Geçtiğimiz Eylül ayı başına kadar yapılan anketlerde CDU-CSU’nun oy oranları yüzde 40 ile 43 arasında değişiyordu. Bu da, son 7 ayda yüzde 10 civarında bir kaybı doğruluyor. 

Yine Emnid anketine göre, Eylül ayına kadar yüzde 4’lerde görünen Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı mülteci karşıtı partinin oyları yüzde 13’e ulaşmış durumda. Mart ayı içinde GMS şirketi tarafından yapılan bir başka ankette ise AfD’nin yüzde 14 oy alacağı sonucu çıkmıştı. 

Anketlere göre, bugün seçim olması halinde koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların ancak yüzde 20 ile 24 kadarını alabilecek. 

Muhalefetteki Sol Parti’nin (Die Linke) oylarının yüzde 8 ile 11 arasında değiştiği anketlerde, Yeşiller’in oy oranı ise yüzde 10 ile 13 arasında görülüyor. 

2013 seçimlerinde ilk kez yüzde 5 barajına takılan Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 ile 7 arasında oy oranlarına ulaşacak. 

Federal hükümetin büyük ortağı CDU-CSU’nun oy kaybında Başbakan Angela Merkel’in geçtiğimiz yaz aylarında mültecilerin ülkeye toplu girişine izin vermesinin yanı sıra, mülteci sorununun çözümü için eleştirilerin odağındaki AKP hükümetiyle işbirliği yapmasının da büyük rolü var. Bu işbirliği Alman medyasında son dönemlerde daha fazla eleştiriliyor. 

CDU-CSU’nun kaybettiği seçmenlerin büyük kısmının mülteci ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı popülist söylemleriyle öne çıkan AfD’ye kaptırdığı biliniyor. Son olarak Mart ayında Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt’daki eyalet seçimlerinde CDU’nun oyları ciddi oranda gerilerken, AfD, sırasıyla yüzde 15, yüzde 12 ve yüzde 24 gibi oylara ulaşmıştı. 

Almanya’da Eylül 2013’te yapılan son genel seçimlerde CDU-CSU yüzde 41,5 ile kıl payı tek başına iktidar şansını kaçırmıştı. Aynı seçimlerde SPD yüzde 25,7, Sol Parti yüzde 8,6 ve Yeşiller yüzde 8,4 oy oranlarıyla Federal Meclis’e giren diğer partiler olmuştu.