Merkel’in partisinin oyları mülteci krizi sonrası düşüşte

Almanya’da 2005 yılından bu yana başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel ve partisi CDU’nun mülteci krizi sonrasında oylarındaki düşüş devam ediyor.

Almanya’da 2005 yılından bu yana başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel ve partisi CDU’nun mülteci krizi sonrasında oylarındaki düşüş devam ediyor.

Ağustos ayından bu yana devam eden mülteci krizi nedeniyle iktidardaki Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun oylarında gerileme görülüyor.

Son olarak Eylül 2013’deki genel seçimlerde yüzde 41,5 oy alan CDU-CSU’nun oyları anketlerde yüzde 36’ya kadar düştü. Emnid şirketi tarafından yayınlanan son ankette CDU-CSU’nun oylarının 2012 yılından bu yana ilk kez bu denli düştüğü görüldü.

Aynı ankette iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oyları yüzde 26, Yeşiller ile Sol Parti (die Linke) oyları ise yüzde 10’ar olarak çıktı. Euro karşıtı ve popülist politikalarıyla bilinen Almanya için Alternatif (AfD) adlı partinin oy oranı ise yüzde 7 olarak görüldü.

Benzer şekilde diğer anket şirketlerinin anketlerinde de CDU-CSU’nun oylarının düşüş trendinde olduğu anlaşılıyor. INSA anketinde Merkel’iin partisinin oyları yüzde 37’ye kadar düşerken, Forsa, Allensbach ve Infratest-Dimap şirketlerinin anketlerinde ise yüzde 38 olarak belirlendi.

Merkel’in partisinin oylarındaki düşüşün  ülkeye gelen mültecilerin sayısındaki ani artışla bağlantılı olduğu belirtiliyor. CDU-CSU’nun oyları Eylül 2013 seçimleri sonrasındaki anketlerde yüzde 45’lere kadar çıkmıştı.