Mısır'da 4 polis öldü, 400'ü aşkın yaralı var

Mısır'da 4 polis öldü, 400'ü aşkın yaralı var

Mısır'ın kuzey doğusundaki Port-Said kentinde gece saatlerinde de halk ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 4 polis ölürken, 400'ü aşkın yaralı var.

İçişleri Bakanlığı'na göre kimliği belirsiz kişiler bir polis karakolunun çevresinde rastgele ateş açtı. Bu saldırı sonucunda gösterilere müdahale eden polislerden 2'si öldü. Bakanlık ayrıca 2 polisin daha olaylar sırasında öldüğünü, 400'ü aşkın kişinin de yaralandığını bildirdi.

Olaylar, İçişleri Bakanlığı’nın “yeni olaylar yaşanmaması için” yargılanmayı bekleyen 39 tutuklu sanığı başka cezaevlerine sevk etmeye başlayacakları yönündeki açıklamasından sonra yaşandı. Eylemciler Pazar günü polis karakoluna yönelik taş ve molotoflu saldırı düzenledi. Polis eylemcilere karşı yoğun gaz bombaları kullandı.  Kentteki genel grev ise üçüncü haftasına girdi.

2 Mart Cumartesi günü bir polis karakolu ateşe verilirken, eylemciler itfaiyenin yangını söndürmesini engellemişti. 

Şubat 2012’de Port-Said Stadyumu'nda El-Ehli (Kahire) ve El-Mısri (Port Said) takımlarının futbol karşılaşmasında çıkan olaylarda 74 kişinin hayatını kaybetmişti.  Ocak ayında, çoğu Port-Said’li futbol taraftarları olmak üzere 21 kişi idam cezalarına çarptırıldı.  Taraftarların cezalandırılmasına tepki amaçlı protesto gösterilerinde en az 40 kişi daha hayatını kaybetmişti. 

Port-Said ve Süveyş Kanalı üzerindeki diğer birçok kent, uzun zamandan beridir iktidar tarafından marjinalleştirildikleri tepkisinde bulunuyor. Ultras olarak adlandırılan El Ehli takımı taraftarları, 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesindeki halk ayaklanmasında önemli bir rol oynamıştı.