Mısır’da futbol katliamı sanıklarına ölüm cezası

Mısır’da futbol katliamı sanıklarına ölüm cezası

Mısır’da bir mahkeme, geçtiğimiz yıl Şubat ayında 74 kişinin ölümüyle sonuçlanan futbol katliamı sanıklarından 21’ine ölüm cezası verdi. 

Port Said şehri stadyumunda El Masri ve Kahire’nin El Ehli takımları arasında oynanan maçta taraftarlar arasındaki çatışma polisin silah kullanımıyla katliama dönüşmüştü. Mısır tarihinin en büyük futbol trajedisi buradaki olaylarla sınırlı kalmamış, ardından başkentte yaşanan çatışmalarda 16 kişi daha hayatını kaybetmişti. 

Olaylar devrik devlet başkanı Hüsnü Mübarek destekleyicilerinin karşı takım taraftarlarına saldırısı ile başlamıştı. Polis çatışan taraftarları ayırma bir yana, Mübarek destekleyicilerine arka çıkarak ateşli silahlarla katliama sebebiyet vermişti. Söz konusu olay Mübarek yanlısı polis-istihbarat erkinin intikamı olarak tanımlanmış, futbol ligi tümden iptaline neden olmuştu.  Olayla ilgili aralarında polislerin de bulunduğu 73 kişi hakkında dava açılmıştı. 

Bugün sanıklardan 21’i hakkında idam cezası veren mahkeme, diğer 52 sanık hakkındaki kararını 9 Mart günü açıklayacağını duyurdu.

Kararın, katliamın birinci yıl dönümü gününe denk gelmesi dikkat çekti. Dün Mübarek’in devrilmesi ile sonuçlanan devrimin ikinci yıl dönümü vesilesiyle yapılan gösteride yaşanan olayların bugün futbol katliamı yıldönümünde de yaşanmasından endişe duyuluyor. Bunun için kararın erkene alınmış olabileceği yorumları yapılıyor. 

Mısır'da Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasının ikinci yıldönümünde sokağa dökülen yüzbinlerce kişi ile yeni rejimin güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda en az 7 kişi hayatını kaybetti, 450'den fazlası yaralandı.