Mısır’da program yapımcısı hakkında tutuklama kararı

Mısır’da program yapımcısı hakkında tutuklama kararı

Mısır’da Cumhurbaşkanı ve İslam’a hakarette bulunduğu iddiasıyla televizyon program yapımcısı hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

Ülkede en çok izlenen haftalık ElBernameg (program) yapımcı ve sunucusu Basem Yusuf hakkında çıkarılan tutuklama emri, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik eleştirilerde bulunan basına yönelik yasal baskıların sonuncusu oluyor.

Yusuf, karar üzerine Twitter hesabında, “Eğer şayet onlar nazikçe polis göndererek bana ulaşamazlarsa bugün ben kendim teslim olurum” dedi.

Yusuf’un ülkede en çok izlenen programlar arasında bulunan haftalık ElBernameg tv programı, hükümet, muhalefet, medya ve dini liderleri karikatürize edildiği bir platform haline gelmiş durumda.

Program yapımcısı hakkında, çoğu avukatlar tarafından, ahlak ve dini prensipleri bozma suçlamasıyla çok sayıda suç dilekçesi verildi. Basem Yusuf hakkında daha önce de Cumhurbaşkanı Mursi'yi aşağıladığı gerekçesiyle dava açılmıştı.

Avukatı Cemal Eid, komedyen Yusuf’un ilk kez tutuklama kararıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Tutuklama kararının, hükümete eleştiride bulunan medya ve aktivistlere yönelik geniş kampanyanın bir parçası olduğunu belirten Eid, “Savcılık, rejim karşıtlarını taciz etmenin bir aracı haline gelmiştir” dedi.

Muhalifler, son dönemlerde siyasi kriz sürecinden geçen ülkede toplantı ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar hakkında kaygıları daha fazla dillendirmeye başladı.

Muhalifler Cumhurbaşkanı Mursi ile Müslüman Kardeşleri, ülkenin temel sorunlarına çözüm üretmede başarısız oldukları, iktidar tekelini oluşturmaya çalıştıklarını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Mursi ise ülkenin içinde bulunduğu çıkmazdan, 30 yıllık Husnu Mubarek iktidarı döneminden kalma yolsuzluğu sorumlu tutarak, muhalifleri siyasi kazanç elde etmek için huzursuzluk yaratmakla suçluyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Mısır yüksek savcısı Talat Abdullah, Kahire’deki Müslüman Kardeşler merkezi önündeki eylemde şiddette teşfik suçlaması ile ülkenin önde gelen 5 demokrasi yanlısı ve activist hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.