Mısır'daki büyük piramitlerin sırrı çözülüyor mu?

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, Mısır'ın büyük piramitlerinde termik incelemelerde bulunuyor.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, Mısır'ın büyük piramitlerinde termik incelemelerde bulunuyor.  "Scan Pyramids" adı verilen bu çalışmada, şaşırtıcı termal anormallikler tespit edildi.

Araştırmacı ekipte Mısırlı, Fransız, Japon ve Kanadalı bilim insanları yer alıyor. Araştırmacılar, piramitlerin sırlarını çözmek ve henüz keşfedilmeyen bölmeler olup olmadığını belirlemeye çalışıyor.

Çalışmanın ilk aşaması tamamlandı. Bu kızılötesi çalışma ile büyük piramitlerin termik haritasının çıkarılması amaçlanıyor.

Tüm taşlar aynı türden olduğu için, aynı emisyon oranına sahip olması gerekiyor. Sıcaklık farkları ortaya çıkarılırsa, bilinmeyen odaların varlığı da tespit edilebileceğin düşünülüyor.

9 Kasım günü Gize'deki üç piramidin en büyüğü olan Keops'ta şaşırtıcı bir anormallik keşfetti.

Komşu iki blok arasında 6 dereceye varan sıcaklık farkı tespit edildi. Uzman Jean-Claude Barré, "Bu büyük bir fark" dedi.  Soğuma döneminde de sıcaklık farkının 3 dereceye kadar çıktığı kaydedildi.

Şimdilik gizli odalar olup olmadığına ilişkin herhangi bir hipotez yok. Tespit edilen tüm anormallikler önümüzdeki haftalarda incelemeye tabi tutulacak.

Hollandalı mühendis Robert Voute, "Binlerce yıldır onları tanıdığımızı söyleyerek, bakıyoruz, ama 4 bin yıl sonra anlıyoruz ki öyle tanımıyormuşuz" dedi.