Mistura: Cenevre görüşmeleri 14-24 Mart arası yapılacak

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye savaşına ilişkin Cenevre görüşmelerinin 14-24 Mart arası yapılacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye savaşına ilişkin Cenevre görüşmelerinin 14-24 Mart arası yapılacağını duyurdu.

Bir basın toplantısı düzenleyen Mistura, “Delegasyonlar önümdeki günlerde gelecekler ve temele ilişkin tartışmalar Pazartesi başlayacak, 24 Mart’ı geçmeyecek” dedi.

Mistura, “Bir hafta veya 10 günlük bir ara verdikten sonra, tartışmalar yeniden başlayacak” diye ekledi.

Müzakerelerin Şam ve muhalefet heyetleri ile ayrı ayrı yapılacağını belirten BM’nin Suriye özel temsilcisi, şöyle konuştu: “18 ay içerisinde yeni bir hükümetin kurulması, yeni bir Anayasa’nın yazılması, parlamento ve başkanlık seçimlerinin organize edilmesine vurgu yapılacak.”

Mistura, beş yılık savaşa son vermek için çözümün siyasi bir geçiş süreci olduğunu ifade etti.

Suriye’deki çatışmalarda Mart 2011’den bu yana BM’ye göre 270 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Şam rejimi Cenevre’ye heyet göndereceğini açıkladı, ancak “muhalefet” olarak sunulan Yüksek Müzakere Komitesi henüz kararını vermedi.  Bu komite, çoğunlukla El Nusra ve DAİŞ gibi insanlığa karşı sistematik olarak suçlar işleyen gruplarla işbirliği içerisindeki gruplardan oluşuyor. Türkiye ve Suudi Arabistan, bu grupların temel destekçileri ve finansörleri olarak öne çıkıyor.

Cenevre müzakerelerinin ilk turu Şubat ayı başında yapılmış ancak taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle kısa sürmüştü. İlk görüşmelere Kürtler davet edilmemişti. İkinci tura da Kürtlerin davet edilip edilmediği öğrenilemedi.

İlk görüşmelerin ardından 27 Şubat günü ABD ve Rusya’nın gözetiminde Suriye’de ateşkes ilan edildi. Onlarca kes ihlal edilesine rağmen ateşkes halen sürüyor.