Mülteci dramı Avrupa’da değil Dadaab’da yaşanıyor

Avrupa ülkeleri kıtaya gelen ve gelecek olan yüz binlerce mültecinin sorunlarını tartışırken, Kenya’da 350 bin kişinin yaşadığı dünyanın en büyük mülteci kampında ciddi bir gıda sıkıntısı çekiliyor.

Avrupa ülkeleri kıtaya gelen ve gelecek olan yüz binlerce mültecinin sorunlarını tartışırken, Kenya’da 350 bin kişinin yaşadığı dünyanın en büyük mülteci kampında ciddi bir gıda sıkıntısı çekiliyor. Dadaab adlı mülteci kampında 2013 yılından bu yana mültecilerin yiyecek tayınları iki kez azaltılmak zorunda kalındı. 

Kenya’daki Dadaab mülteci kampında çoğunluğunu iç savaştan kaçan Somalilerin oluşturduğu 350 bin kadar mülteci yaşam mücadelesi veriyor. Dünyanın en büyük mülteci kampı konumunda olan Dadaab, kurulduğu 25 yıldan bu yanaki en zor dönemini yaşıyor. 

Kamp sorumlusu Ahmed Fall, Ocak ayı başında baş gösteren kolera salgını nedeniyle 10 kişinin yaşamını yitirdiği Dadaab’ta son 3 yılda ciddi bir yiyecek sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. 

SADECE 24 MİLYON DOLAR BİLE GIDA SORUNUNU KISA SÜRELİĞİNE ÇÖZEBİLDİ 

Alman Kalkınma İşbirliği Bakanı Gerd Müller’in kampı ziyareti sonrasında Deutsche Welle’ye konuşan Ahmed Fall, Almanya’nın yılın başında verdiği 24 milyon dolar sayesinde yiyecek sıkıntısını azaltabildiklerini kaydetti. 2013 yılından bu yana mültecilerin tayınlarında iki kez azaltmaya gitmek zorunda kaldıkları bilgisini veren Fall, geçtiğimiz yıl tayınların miktarının üçte bire yakın oranda azalttıklarını dile getirdi. 

Almanya ve diğer ülkelerin Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) kapsamındaki yardımlarının önemli olduğunu vurgulayan Ahmed Fall, dünya ülkelerinin Dadaab kampına da gereki duyarlılığı göstermelerini istedi. 

HERKES AVRUPA’YA YOĞUNLAŞIRKEN DADAAB’DA BİR DRAM YAŞANIYOR 

Bazı mültecilerin kampın kurulduğu 25 yıldan bu yana Dadaab’ta yaşadıklarını da söyleyen Ahmed Fall, sadece on milyon dolarlık yardımlar sayesinde dahi mültecilere yeterli beslenme olanağı sağlanabileceğini hatırlattı. Fall, kamptaki 350 bin mülteci için sürdürülebilir çözümler aradıklarını vurgularken, dünya ülkelerinin Somali’deki iç savaşın bitirilmesine odaklanması gerektiğinin de altını çizdi. 

Alman Kalkınma İşbirliği Bakanı’nın kampı ziyaretini değerlendiren Ahmed Fall, bu sayede kampın sorunlarını dünyaya yansıtmak istediklerini dile getirdi. Fall, “şimdilerde herkes Avrupa’daki mülteci krizini konuşuyor. Bu ziyaretiyle Alman bakanın bizi temsilen Avrupa’da daha etkili bilgi vermesini ve insanların Somalili mültecilerin yaşadığı sorunları  daha iyi anlamasını sağlamasını umuyoruz” dedi. 

Dadaab mülteci kampı 25 yıl önce Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından kurulmuş ve halen bu kuruluş tarafından yönetiliyor.