Mülteci krizi AB’nin çöküşüne neden olabilir

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, son dönemde yaşanan mülteci krizi nedeniyle Avrupa Birliği’nin çökebileceğini ifade etti.

Alman Haber Ajansına (DPA) konuşan Asselborn, AB’nin çözümü geciktirdiği her gün mülteci krizinin AB bölgesi için daha büyük bir tehdit haline geldiğini söyledi.

Bazı ülkelerinin tek yönlü olarak mültecilere kapılarını kapatmaları ve Birlik içinde dayanışmayı zedelemelerinin AB’nin çöküşünün hızlı bir şekilde gerçekleşmesine neden olabileceğini ifade eden Asselborn, bir grup AB ülkesinin mülteci yükünün büyük bir kısmını üstlenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının Birliğinin tanımlı temel hürriyetlerinden biri olduğunu vurgulayan Asselborn, bazı ülkelerinin sınırlarını tamamen kapatmayı dahi gündeme aldığını anlattı.

AB üyesi ülkelerin büyük bir kısmının mültecilere yardım edilmesi gerekliliğini anladığını ifade eden Asselborn, ancak AB değerlerinin hala bazı üye ülkeler tarafından içselleştirilmediğini gözlemlediklerini vurguladı.

Asselborn röportajını “AB gerçekten çok ama çok kritik bir durumda” sözleriyle bitirdi.

AB ülkeleri Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalar nedeniyle tarihinin en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya. AB yetkilileri Birlik sınırına dayanan mültecileri üye ülkeler arasında paylaştırmak isterken bazı ülkeler mültecileri kabul etmek istemiyor.