Mülteci pazarlığı: Türkiye ile anlaşmaya AP’den sert eleştiri

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteci sorununa ilişkin Pazartesi gecesi varılan prensip anlaşması Avrupa Parlamentosu’nda sert sözlerle eleştirildi . Parlamenterler, Avrupalı yöneticileri Ankara’nın şantajlarına geçit vermekle suçladı.

Strasbourg’daki parlamentoda bulunan tüm gruplar, mülteci pazarlığına tepki gösterdi. Sağdan sola, yeşillerden Avrupa Birliği karşıtı popülistlere kadar çok sayıda parlamenter, sert eleştirilerde bulundu.

AFP’nin haberine göre Liberal grubun başkanı Guy Verhofstadt, “Bizim şu an yaptığımız, Avrupa kapılarının anahtarlarını Sultan Erdoğan’a teslim etmektir. Bunu büyük bir sorun olarak görüyorum” dedi.

AB ile Türkiye arasında varılan prensip anlaşması henüz nihai olarak sonuçlanmadı. Avrupalı yöneticiler gelecek hafta yapılacak zirveye kadar kendilerine süre tanıdılar. Siyasi gözlemciler, büyük umutlar bağlanan anlaşmanın pratikte beklenen sonucu vermeyeceğini düşünüyor.

Nihai olarak henüz karar altına alınmayan anlaşma ile mülteci akışının durdurulması hedefleniyor. Yunanistan’a giden tüm göçmen ve mültecilerin Türkiye’ye gönderilmesi masadaki öneriler arasında yer alıyor.

Bunun karşılığında Türkiye, 2018 yılına kadar 3 milyar euro ek para ile Haziran’dan itibaren vize serbestisi sağlanmasını istiyor. Türkiye ayrıca, AB’ye üyelik süreci çerçevesinde beş yeni başlığın hızlı bir şekilde açılmasını talep ediyor.

AHLAKİ ÇÖKÜŞ

Sağcı ve merkez sağcı grup PPE’nin Başkanı Manfred Weber, Türkiye’nin bu taleplerini değerlendirirken, Ankara’ya “açık çek” verilmemesini istedi.  Weber, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, “Mültecilere ilişkin diyalogu, Avrupa Birliği ile müzakerelerle karıştırmamak gerekiyor” diye belirtti.

Yeşiller Grubu’nun Eşbaşkanı Philippe Lamberts, “ahlaki bir çöküş” yaşandığı tepkisinde bulundu.

Lamberts, “Basını baskı altına alan ve kendi halkını (Kürtleri) bombalayan bir rejime kırmızı halı seriyoruz” dedi.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin grup başkanı Marine Le Pen, “Erdoğan sizi un içerisinde yuvarlıyor ve size şantaj yapıyor. Ve sizin Avrupa’ya entegre etmek istediğiniz de o mudur?” şeklinde ironik ifadeler kullandı.

Avrupa Birliği karşıtı saflarda yer alan İngiliz Nigel Farage, Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da AB’den çıkış için yapılacak referanduma dikkat çekti. İngiltere’nin AB’den çıkışı için kampanya yürüten Farage, İngiltere’nin AB’de kalması lehine kullanılacak oyların, Türkiye’nin üyeliği lehine olacağını söyledi.