Mülteciler şimdi de Manş Denizi’nden İngiltere’ye ulaşmaya çalışıyor

Fransa’nın Manş Denizi’ne kıyısı olan Calais ve çevresinde İngiltere’ye geçmeye çalışan binlerce mültecinin dramı devam ederken, mülteciler tünelden sonra şimdi de oldukça tehlikeli olan deniz yoluna başvuruyor.

Fransa’nın Manş Denizi’ne kıyısı olan Calais ve çevresinde İngiltere’ye geçmeye çalışan binlerce mültecinin dramı devam ederken, mülteciler tünelden sonra şimdi de oldukça tehlikeli olan deniz yoluna başvuruyor. Fransız makamlar ise, denizlerdeki kontrolleri en üst düzeye çıkardıklarını duyurdu.

Manş Denizi ve Kuzey Denizi Sahil Güvenlik Birimi tarafından yapılan açıklamada, Calais Limanı ve Manş Tüneli’nde karadan alınan önlemler nedeniyle mültecilerin denizden İngiltere’ye geçme çabalarının yoğunlaştığı bildirildi. Mültecilerin deniz ve hava şartlarına uygun olmayan tekne ve gemilerle İngiltere’ye geçmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, mültecilerin herhangi bir navigasyon aleti olmadan yolculuklar yaptığı belirtildi.

Deniz yoluyla İngiltere’ye gitmeye çalışan mültecilerin hem kendilerinin hem de kurtarma ekiplerinin yaşamlarını tehlikeye attığının vurgulandığı açıklamada, güvenlik önlemleri ve kontrollerin arttırılacağı bilgisi verildi.

Manş Denizi ile Kuzey Denizi’nde yolculuk yapılmasının zorluklarına dikkat çekilen açıklamada, Pas-de-Calais ve Cotentin boğazlarının özellikle de tehlikeli olduğu kaydedildi.

Sahil Güvenlik Birimi, son haftalarda deniz yoluyla İngiltere’ye geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin ise son anda engellendiği bilgisini de paylaştı.

Fransa’nın Calais kenti yakınlarındaki Manş Tüneli, son 20 yılda İngiltere’ye geçmeye çalışan mülteciler için en önemli geçiş noktasıydı. Tünelin Fransa tarafından kamyon veya trenlere asılarak İngiltere’ye geçmeye çalışan onlarca mülteci yaşamını yitirmişti.

Calais kentinde ‘vahşi orman (jungle)’ olarak adlandırılan ormanlık alanda binlerce Arap, Afgan ve Kürt mülteci yaşıyordu. Kamp alanı boşaltılmasına rağmen, mültecilerin kent çevresindeki alanlarda olduğu da biliniyor.