Myanmar’da sel felaketi: En az 74 ölü, 89 kayıp

Myanmar’da Yagi Tayfunu'nun neden olduğu sellerde ölü sayısının iki kat artarak 74’e yükseldiği ve en az 89 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Resmi rakamlara göre, geçtiğimiz hafta sonu bölgeyi vuran Yagi Tayfunu'nun ardından Myanmar, Vietnam, Laos ve Tayland'da meydana gelen sel ve toprak kaymalarında yaklaşık 350 kişi hayatını kaybetti.

Global New Light of Myanmar'a göre cuma akşamı yetkililer ölü sayısını 74 olarak açıklarken 89 kişinin de kayıp olduğunu belirtti

Bir önceki bilançoda 33 kişinin öldüğü ve 235.000'den fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edilmişti. 

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Myanmar gazetesi, sellerin 65.000'den fazla evi ve beş barajı tahrip ettiğini kaydetti.

Ülkenin merkezinde, özellikle de başkent Naypyidaw çevresinde tarım arazileri sular altında kalırken, dağlık bölgelerde toprak kaymaları rapor edildi. 

Yolların ve köprülerin hasar görmesi, telefon ve internet hatlarının kesilmesi nedeniyle durum hakkında bilgi toplamak oldukça zor 

Devlet medyasına göre, ülkenin merkezinden ve güneyinden geçen Sittaung ve Bago nehirlerinin her ikisi de pazar günü hala tehlikeli seviyelerin üzerindeydi, ancak önümüzdeki günlerde su seviyelerinin düşmesi bekleniyor.

Bu felaket, Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetine karşı Şubat 2021'de yapılan darbeden bu yana insani, güvenlik ve siyasi bir krize sürüklenen Myanmar’daki sefaleti daha da arttırdı. Devam eden iç çatışmalar nedeniyle 2.7 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Cunta lideri Min Aung Hlaing, cumartesi günü sıradışı bir şekilde sel felaketiyle başa çıkmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu. Hükümet, geçmişte yurtdışından gelen insani yardımları engellemişti.