NATO’dan tarihinin en büyük hava tatbikatı

NATO üyesi 25 ülkeden 250 dolayında askeri uçak ve 10 bin kişinin katılımı ile büyük bir hava tatbikatı yapılıyor.

NATO bu pazartesiden itibaren tarihinin en büyük hava tatbikatını gerçekleştiriyor.  “Air Defender 23” adı verilen tatbikat 23 Haziran’a kadar sürecek. Tatbikata NATO üyesi 25 ülke ve ortaklarından 250 dolayında askeri uçak katılıyor. Bu ülkeler arasında Japonya ve NATO’ya üyelik süreci devam eden İsveç de var.

NATO topraklarında bulunan kentlere, havaalanlarına ya da limanlara yönelik bir saldırı durumunda insansız hava araçları ve seyir füzelerine karşı birlikte çalışabilirliği ve korumayı güçlendirmek üzere tasarlanan bu tatbikatlara 10 bine yakın kişi katılacak.

Tatbikat, başta Almanya olmak üzere Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya'da da operasyonel ve taktik eğitimleri içerecek. Almanya Başbakanı Olaf Scholz cuma günü Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Jagel havaalanında konuşlu pilotları ziyaret edecek.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı General Ingo Gerhartz tatbikatın tanıtımı sırasında yaptığı açıklamada tatbikatın 2018'de tasarlandığını söylerken, kısmen Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesine yanıt olarak tasarlandığını ancak özel olarak "herhangi birini" hedef almadığını savundu.

RUSYA’YA MESAJ

Gerhartz, NATO’nun topraklarının "her santimini" savunmaya kararlı olduğu ifade ederken, NATO üyeleri Polonya ve Litvanya ile sınırı olan Rus yerleşim bölgesi "Kaliningrad yönünde hiçbir uçuş gönderilmeyeceğini” sözlerine ekledi.

General, "Biz bir savunma ittifakıyız ve bu tatbikat da bu şekilde planlandı" diye iddia etti.

ABD'nin Almanya Büyükelçisi Amy Gutmann ise basına yaptığı açıklamada, bu manevraların aynı zamanda özellikle Rusya'ya bir mesaj göndermeyi amaçladığını söyledi.

Gutmann, "Eğer herhangi bir dünya lideri bunun ittifakın ruhu açısından ne anlama geldiğini, bu ittifakın gücünün ne anlama geldiğini ve buna Rusya Devlet Başkanı Sayın (Vladimir) Putin'in de dahil olduğunu dikkate almazsa çok şaşırırım" dedi.

Amy Gutmann "Senkronize olarak gücümüzü arttırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzun süredir tırmanan gerilimlerin sonucunda yaşanan Ukrayna savaşı ile birlikte, 75 yıl önce Sovyetler Birliği'ne karşı oluşturulan Batı askeri ittifakı yeniden harekete geçti.

Moskova ile çatışmaktan kaçınmak için uzun süredir resmi tarafsızlıklarını koruyan Finlandiya ve İsveç, şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşı ardından NATO’ya katılmak için başvurularda bulundu.