NATO’nun savunma harcamaları artmaya devam ediyor

Yarın toplanacak NATO Savunma Bakanları Zirvesi öncesinde yayınlanan verilere göre, üye ülkelerin askeri harcamalarındaki artış devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sıkça dile getirdiği konuların başında savunma harcamalarının milli gelirin yüzde 2’inin üzerine çıkarılması bulunuyordu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıkladığı verilere göre, sadece 5 ülke bu kurala uysa da, üye ülkelerin askeri harcamalarında artış yaşanıyor.

NATO üyesi ülkelerin askeri harcamalarının bu yıl 12 milyar dolarla yüzde 4,3 oranında artacağını belirten Stoltenberg, askeri harcamaların 2014 yılından bu yana arttığına dikkat çekti.

Stoltenberg, 2014 yılından bu yana Avrupa ülkeleri ve Kanada’nın ek askeri harcamalarının 46 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

NATO ülkelerine yönelik sert eleştirileriyle bilinen ABD Başkanı Donald Trump, 2024 yılına kadar tüm ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin en az yüzde 2’si düzeyine çıkarmalarını istiyordu.

Halen ABD ve Büyük Britanya’nın yanı sıra sadece Yunanistan, Polonya ve Estonya’nın savunma harcamaları milli gelirin yüzde 2’sinin üstünde.

Birliğin büyük ülkelerinden Almanya’da bu oran yüzde 1,2 iken Fransa’da ise yüzde 1,8 civarında.