NATO Rusya’ya karşı ‘hızlı reaksiyon’ hedefliyor

Son yıllarda başta Kırım’ın ilhakı olmak üzere birçok anlaşmazlık nedeniyle Rusya’yla gerginlik yaşayan NATO, olası bir kriz halinde Doğu Avrupa’da harekete geçirilebilecek asker sayısını 30 bine çıkarmayı hedefliyor.

NATO Savunma Bakanları Zirvesi’nde alınan kararla, ittifakın Rusya’dan gelebilecek tehlikelere karşı askeri reaksiyonunu daha hızlı hale getirmesi hedefleniyor.

Kararda, 2020 yılına kadar NATO’nun kriz dönemlerinde en fazla 30 gün içerisinde 30 bin kadar askeri birliğin harekete geçirilebilmesi hedefine yer verildi. Bu kapsamda var olan birliklerin özellikle reaksiyon kapasitelerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

NATO’nun planına göre 2020 yılına kadar en az 30 kara, hava ve deniz birliği sadece kriz dönemlerinde harekete geçecek şekilde hazırlanacak. Toplamda bu birliklerin 30 bin askerden oluşması planlanırken, 300 uçak ve 30 kadar savaş gemisi de bu amaçla hazırlanacak.

Ayrıca Almanya ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) hızlı askeri birlik ve malzeme sevkiyatını yönetecek yeni birimler oluşturulacak.

NATO’nun bu kararında özellikle Rusya ile yaşanan gerginliklerin etkili olduğu biliniyor. 2014 yılında Ukrayna’daki bağımsızlık yanlılarına verdiği askeri destek ve Kırım’ı ilhakı ardından Rusya’ya karşı NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerinin ‘işgal endişeleri’ sıkça dillendiriliyor.