Nükleer zirvesinde Kuzey Kore’den sonra gündem DAİŞ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, Kuzey Kore’nin ‘dünya barışı için oluşturduğu tehlike’ konusu masaya yatırıldı.

Washington’da dün başlayan nükleer zirvesinde dün Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri masaya yatırılırken, bugün ise DAİŞ ve diğer çete örgütlere yoğunlaşılacak. ‘Atomsuz bir dünya’ hedefiyle Obama tarafından dördüncüsü düzenlenen zirvede, artık  giderek atoma daha fazla yatırım yapılacak bir döneme gelinmesi dikkat çekici.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, Kuzey Kore’nin ‘dünya barışı için oluşturduğu tehlike’ konusu masaya yatırıldı. Obama zirve kapsamında Güney Kore ve Japonya liderleriyle üçlü olarak bir araya gelirken, Kuzey Kore konusunu ve olası önlemleri tartıştılar.

Üçlü toplantı sonunda yapılan açıklamada, ‘Pyongyang’a karşı üç ülkenin kendilerini savunacağı’ beyanı dikkat çekti.

Obama ayrıca Kuzey Kore’yle ilişkileri olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelirken, Çin’in Pyongyang yönetimine baskı yapmasını istedi. Çin, daha önce BM tarafından Kuzey Kore’ye yönelik alınan yaptırım kararlarına onay vermişti.

Çin Devlet Başkanı Xi, Kore yarım adasının nükleer silahlardan arınması ve BM yaptırımlarının uygulanabilmesinden yana olduklarını yineledi.

Kuzey Kore’nin 6 Ocak’taki nükleer denemesi ve 7 Şubat’ta yaptığı uzun menzilli füze denemesi dikkatleri yeniden bu ülkeye çevirmişti.

DAİŞ’İN NÜKLEER SALDIRI OLASILIĞI MASADA

Zirvenin bugünkü oturumunda ise, başta DAİŞ olmak üzere diğer ‘cihatçı’ örgütlerin nükleer silah teknolojilerine erişme ihtimalleri ve buna karşı alınacak önlemler öne çıkacak.

DAİŞ’in Belçikalı bir nükleer uzmanını takip ettiğine dair videonun ortaya çıkması da bu endişeleri arttırmıştı.

ABD, nükleer silahların çete örgütlerin eline geçmesi ve kullanımını önlemek amacıyla transatlantik işbirliğine önem verirken, bu konuda Fransa’nın da desteğini alıyor. Bu işbirliğinin hem olası saldırıları belirlemek hem de örgütlerin finansman kaynaklarını kesmek için önemli olduğu savunuluyor.

Zirvede konuşan Obama’nın danışmanlarından Ben Rhodes, DAİŞ’e karşı mücadelede ciddi ilerlemeler sağlandığını ve çeteler üzerindeki baskının arttırıldığını söyledi. Rhodes, buna rağmen Irak ve Suriye dışında DAİŞ’in düzenleyeceği saldırıların önceden tespitinin önemli olduğunu vurguladı.

İstihbarat paylaşımının tartışmaların odağında olduğunu kaydeden Rhodes, Irak ve Suriye’den Avrupa’ya gelen çetelerin takibinin daha iyi yapılabilmesi için bunun gerekli olduğunun altını çizdi.

2010 yılından bu yana düzenlenen dördüncü nükleer zirvesinde bugün ayrıca olası bir nükleer kaza senaryosu etrafında da tartışmalar yürütülecek.

Obama tarafından ‘atomsuz bir dünya’ hedefiyle başlatılan zirvelerin gelinen noktada bu hedeften çoktan uzaklaştığı biliniyor. Obama’nın ABD’nin nükleer silahlarını modernleştirme projesiyle önümüzdeki 30 yılda 1 trilyon dolar harcama planlanıyor ve bu da Obama’nın en büyük hatası olarak kabul ediliyor.

Günümüzde ABD, İngiltere, Fransa ve diğer birçok batılı ülkenin yanı sıra Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve diğer gelişmekte olan ülkelerin atom yarışı daha da kızışmış durumda.