Orta Afrika Cumhuriyeti’nde isyancılar ayaklandı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde isyancılar ayaklandı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ayaklanan isyancılar başkent Bangui ele geçirdi. Devlet Başkanı François Bozize’nin komşu ülke Kongo’ya kaçtığı bildirildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı François Bozizi’yi barış anlaşmasına uymamakla suçlayan isyancılar ayaklanma başlattı. İsyancı grupların koalisyonu Seleka hareketi tarafından başlatılan ayaklanma sonucu başkent Bangui’de dünden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Bangui’den ulaşan haberlere göre isyancılar kentteki tüm stratejik noktaları ele geçirmiş durumda. İsyancıların ele geçirdiği yerler arasında Devlet Başkanlığı Sarayı da bulunuyor.

Ayaklanmanın başlamasından hemen sonra Devlet Başkanı François Bozizi’nin ülkeyi terk ederek komşu ülke Kongo’ya kaçtığı bildirildi. Hükümet sözcüleri tarafından uluslararası ajanslara yapılan açıklamalarda, Bozizi’nin Oubangi nehri üzerinden bir gemi ile Kongo’ya sığındı kaydedildi.

Seleka hareketi Aralık ayında hükümete karşı ayaklanmış ve bazı stratejik kentlerin kontrolünü ele geçirmişti. Seleka koalisyonu, 11 Ocak’ta imzalanan barış anlaşması çerçevesinde ulusal birlik hükümetine katılmayı kabul etti.

Seleka, özellikle Güney Afrikalı ve Ugandalı askerlerin ülkeyi terk etmesini, isyancıların orduya katılması yönündeki barış anlaşmasının en önemli maddesine uymadığı için Devlet Başkanı Bozizi’nin istifasını istemişti. Hareketin bu talebi reddedilince dün başkentte ayaklanma başlattı.

Bu arada, Fransa, eski sömürgesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeler üzerine 150 asker gönderdi. Söz konusu askerlerin ülkede sürekli bulunan 250 askerle birlikte uluslar arası havaalanını korumakla görevlendirildikleri bildirildi. Ülkede yaşayan 1200 dolayında Fransız vatandaşının tahliye edilip edilmeyeceği bilinmiyor.