Panama Belgeleri ardından soruşturmalar hızlanıyor

Pazar günü dünyanın önde gelen medya organlarında yayınlanmaya başlayan Panama Belgeleri’nin detayları açıklanmaya devam ederken, birçok ülkede adı geçen kurum ve kişiler hakkında soruşturmalar da başladı.

Pazar günü dünyanın önde gelen medya organlarında yayınlanmaya başlayan Panama Belgeleri’nin detayları açıklanmaya devam ederken, birçok ülkede adı geçen kurum ve kişiler hakkında soruşturmalar da başladı. 

Panama’da offshore şirketlerin kurulması ve idaresi konularında danışmanlık yapan Mossack Fonseca adlı kabinenin 11,5 milyon belgesi peyder pey yayınlanıyor. Birçok devlet adamı, politikacı, üst düzey görevli, şirket ve tanınmış diğer şahısların isimlerinin geçtiği skandalın boyutları henüz kestirilemezken, Almanya, Fransa ve Hollanda’da soruşturmalar başladı. 

Fransa’da henüz adı açıklanmayan ‘büyük bir siyasi partinin’ de paravan şirketlerinin olduğu basına yansırken, Mali Savcılık (PNF) tarafından kara para aklama ve vergi kaçırma konularında ön soruşturma açıldığı duyuruldu. 

Hollanda’da ise Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Panama Belgeleri’nde adı geçen ülke vatandaşları veya şirketler hakkında inceleme başlatılacağı duyuruldu. Bakanlık, Hollanda ile ilgili verilerin incelenmesi ardından vergiye tabi gelirler olup olmadığına karar verilecek. 

Panama Belgeleri’nde adı geçen şirketler ile ilgili daha önce de Hollanda Ulusal Bankası (DNB) tarafından soruşturma açılmıştı. 

ALMANYA’DA 28 BANKANIN ADI GEÇİYOR

Almanya’da ise özellikle bankacılık sektörünün Mossack Fonseca adlı danışmanlık bürosuyla çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ülkenin önde gelen bankalarından Deutsche Bank ve Commerzbank’ın da aralarında olduğu otuza yakın bankanın adı skandalda geçiyor. 

Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberde, Mossack Fonseca’dan hizmet alan banka sayısının 28 olduğu bilgisi paylaşıldı. Habere göre, Alman bankaları müşterileri için bin 200 kadar offshore şirket kurdu veya idaresini Mossack Fonseca’ya devretti. 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG’A GÖNDERİLEN BELGELERLE BAŞLADI 

‘Panama Papers (Panama Belgeleri)’ olarak adlandırılan skandal, ‘bilinmeyen bir kaynağın’ Panama’da faaliyet gösteren Mossack Fonseca adlı danışmanlık bürosuna ait belgeleri geçtiğimiz yılın başından itibaren Süddeutsche Zeitung’a göndermesiyle başladı. 2,6 terabaytlık 11,5 milyon belgenin yoğunluğu nedeniyle gazete, birçok diğer gazetenin de üyesi olduğu Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) ile işbirliğine gitme kararı aldı. 

ICIJ ise belgeleri 80 ülkeden 370 gazeteci arasında paylaştırarak, incelemeye başladı. Belgelerde halen görevde olan 6 devlet başkanı veya başbakan ile yüzü aşkın üst düzey politikacı ve memurun adı geçiyor. 

Türkiye’den yüz kadar şirketin adının geçtiği Panama Belgeleri’nin detayları yayınlanmaya devam edecek.