Pandemide bilanço ağırlaşıyor

Yaklaşık 200 ülke ve bölgeye yayılan yeni tip koronavirüs, resmi verilere göre 2 milyon 200 bin civarında kişiye bulaşırken, can kaybı da 147 bin 700'ü aştı.

Dünya genelinde Covid-19 pandemisinin bilançosu ağırlaşıyor. Vaka sayısı 2 milyon 200 bin civarında. Can kaybı da 147 bin 700'den fazla.

Virüs 193 ülke ve bölgeye yayıldı. Çoğu ülkede sınırlı testler yapıldığı için gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

En fazla vaka ve ölüm ABD'de: 678 bin 210 vaka, 34 bin 641 can kaybı.

İspanya ve İtalya da vaka ve can kaybı bilançosunda ABD'den sonra geliyor.

Dünya genelinde 557 binden fazla kişi iyileşirken, 1 milyon 500 bin civarında kişi de tedavi görüyor.

4,5 MİLYARI AŞKIN KİŞİ EVE KAPANDI

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde en az 4,5 milyar kişinin evde kalma uygulamasına tabi tutulduğu belirtiliyor. Bu da her 10 kişiden birinin evde kaldığı ya da evde kalmaya teşvik edildiği anlamına geliyor.

ÇİN’DE ÖLÜ SAYISI YÜZDE 40 ARTTI

Virüsün ortaya çıktığı Çin, salgını yönetim biçimi konusunda yoğun eleştiriler aldığı bir sırada ölü sayısını yeniden gözden geçirdi. Wuhan kentinde yapılan yeni hesaplama ile hayatını kaybedenlerin sayısına 1290 kişi daha eklendi. Böylece toplan ölü sayısı 4 bin 958’e çıktı. Bu da yüzde 40’lık sert bir artışı ifade ediyor.

TÜRKİYE

AKP-MHP iktidarına göre ülkede 74 bin 193 vaka, 1643 ölü var. Ancak kamuoyu iktidarın verilerine güvenmezken, sağlık çevreleri ve bazı üniversitelerden de vaka ve can kaybının daha çok olduğu yönünde bilgiler geliyor. Büyükşehirler ve Zonguldak'ta 00.00'dan itibaren 2 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

SAĞLIKÇILAR VE İŞÇİLER TEHDİT ALTINDA

Ankara’daki hastanelere dair KESK tarafından hazırlanan raporda, Kovid-19 tanısı konulan ve tedavileri yapılan sağlık çalışanlarının evlerinde 14 gün kalmadan tekrar nöbete çağrıldıkları belirtildi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'nun 10 iş koluna ilişkin hazırladığı Kovid-19 raporuna göre, kentte testi pozitif çıkan işçi sayısı 2 bin 279. Sağlık çalışanlarının büyük risk altında olduğunun belirtildiği raporda, devlet hastanelerinin neredeyse tamamında vakaya rastlandığına dikkat çekildi.

CHP Milletvekili Kani Beko, salgın sürecinde 5 buçuk milyon kişinin işini kaybettiğini ve 10 milyona yakın işsiz olduğunu belirterek, hükümetin insanları sefalete sürüklediğini söyledi.

CEZAEVLERİ

Çeteleri, yandaşlarını tahliye eden AKP-MHP iktidarı, siyasi tutsakları ise ölüme terk etti.

Siirt E Tipi Cezaevi'nde kalan Mahmut Temel, 2 kez kalp spazmı geçirdiğini belirterek, koronavirüse karşı hiçbir tedbirin alınmadığını ve hak ihlallerini paylaştıkları için haklarında disiplin soruşturması açıldığını söyledi.

CHP Milletvekili Atilla Sertel, Buca Kız Yurdunda kalan Şakran T Tipi Cezaevi’de görevli gardiyanlarda koronavirüse rastlandığını belirtti.

DTK, ayrımcı infaz yasasının Kürt halkına düşmanlığı tescillediğini belirterek, "Taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz" dedi ve kamuoyunu adım atmaya çağırdı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, "AKP-MHP oylarıyla kabul edilen af yasasıyla mafya babaları, dolandırıcılar, sahtekarlar, gaspçılar, tacizciler, Alaattin Çakıcı tahliye oldu. Cezaevinde yaşanacak her ölümün sebebi AKP-MHP iktidarıdır" açıklamasında bulundu.

TOPLUMSAL DAYANIŞMA BÜYÜYOR

AKP-MHP'nin engellemelerine rağmen HDP'nin toplumsal dayanışma çalışmaları büyüyerek sürüyor.

Ankara’da 53 aileyi kardeş ailesiyle buluşturduklarını söyleyen HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, “Kampanyamıza destek sunmak isteyenler bir an önce bize ulaşmalı çünkü kardeş aileniz sizi bekliyor” dedi.

Öte yandan Türk İçişleri Bakanlığı, yardım kampanyaları başlatmaları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma başlattı.

ABD

ABD'de vaka sayısı 678 bini, can kaybı 36 bin 640'ı geçti.

ABD’de koronavirüs vaka ve can kaybı sayılarına, test edilememiş ancak semptomları aynı olan hastalar da eklenmeye başladı.

New York Valisi Andrew Cuomo, sokağa çıkma kısıtlamalarının 15 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Trump, 3 aşamalı 'normale dönüş' planını açıkladı. İlk aşamada, mevcut tedbirlerin birçoğu devam ederken, spor salonları, ibadethaneler, restoranlar, sinema salonları gibi bazı mekanların sosyal mesafenin korunması şartı ile açılmasına izin verilecek. Barlar ise bu aşamada kapalı kalacak. İkinci aşamada, virüs vakalarında artış görülmeyen eyaletler zaruri olmayan seyahatlere izin verebilecek ve yine sosyal mesafenin korunması şartı ile ilk aşamadaki mekanların yanı sıra okul ve barlar da açılabilecek. İlk iki aşamada herhangi bir sorun yaşamayan eyaletler ise 3. aşamaya geçebilecek. Bu aşamada yine sosyal mesafe gözetilirken, restoran ve barların müşteri kapasitesi artırılabilecek ve bakımevlerine ziyaretçi kabulü yapılabilecek.

İSPANYA

ABD'den sonra en çok vaka İspanya'da. Ülkede vaka sayısı 185 bine dayandı, 19 bin 315 kişi yaşamını yitirdi. 90 binden fazla kişi de hastanelerde tedavi görüyor.

İTALYA

İtalya, ABD'den sonra en çok ölümün görüldüğü ülke. Ülkede 168 bin 941 vaka, 22 bin 170 can kaybı var. Hastanelerde tedavi görenlerin sayısı da 106 bini aştı.

İtalyan yetkililer, koronavirüse karşı aşı ya da ilaç geliştirilmediği sürece "normal hayata" dönmenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Ülkede 10 Mart'tan bu yana uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin en az 3 Mayıs'a kadar sürmesi planlanıyor.

FRANSA

165 binden fazla vakanın olduğu Fransa'da 17 bin 920 kişi yaşamını yitirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’in, koronavirüs yönetimini eleştiren açıklamalarda bulundu. Macron, “Çin’in salgını yönetmesi konusunda kesinlikle bizim bilmediğimiz şeyler oldu” dedi.

FRANSIZ SAVAŞ GEMİSİNDE 940 POZİTİF TEST

Fransa’da ayrıca Charles-de-Gaulles uçak gemisinde 940 denizcinin testinin pozitif çıktığı bildirildi. Gemide toplam 2 bin 300 kişide test yapıldı. Bunlardan 645’i negatif çıktı, diğerlerinin sonucu henüz netleşmedi.

İNGİLTERE

İngiltere'deki vaka sayısı da 103 bini aştı. 13 bin 700'den fazla kişi ise yaşamını yitirdi.

İngiltere ülke genelinde koronavirüs önlemlerini ve sokağa çıkma kısıtlamalarını üç hafta daha uzatma kararı aldı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, huzurevlerinde hayatını kaybeden kişilerin sayısının, yüzde 2'den fazlasının koroavirüs kaynaklı olabileceğini söyledi.

ALMANYA

Almanya'da 138 bin 200'den fazla vaka, 4101 can kaybı var.

Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya'da yeni tip koronavirüsün bulaşma hızında düşüş kaydedildi.

Sağlık Bakanı Jens Spahn, koronavirüse ilişkin, "Almanya’da, bugünkü verilere göre, tekrardan kontrol altına alındığını ve kontrol edilebilir" olduğunu söyledi. "Artık başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz" diyen Spahn, önlemler sayesinde hedefe ulaşıldığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’ın finansal yardımı durduracağını açıkladığı DSÖ’ye destek mesajı verdi, COVID-19 salgınının ancak güçlü bir uluslararası müdahaleyle yenilebileceğini kaydetti.

BELÇİKA

Belçika'da 36 bin 138 vaka, 5163 ölüm kaydedildi.

Ülkede koronavirüsün bulaşma hızı azaldı. Ulusal Kriz Merkezi Sözcüsü Steven Van Gucht, koronavirüsün kademeli olarak gücünü kaybettiğinin son rakamlarla kanıtlandığını savundu.

HOLLANDA

Hollanda'da vaka sayısı 30 bin 449, can kaybı 3459 oldu. 26 binden çok kişi de ülkenin çeşitli hastanelerinde tedavi görüyor.

İSVİÇRE

Vaka sayısı 27 bini geçen İsviçre'de 1288 can kaybı var.

İsviçre, 27 Nisan'da karantina koşullarında kısmi gevşetmelere gitmeyi planlıyor. Bu tarihte kuaför ve bakım salonlarının açılacağı belirtiliyor.

İRAN

İran devletinin verilerine de güven duyulmuyor. Yetkililerin açıklamasına göre ülkede 79 bin 494 vaka, 4958 can kaybı var. İran’da da gerçek vaka ve ölü sayısının, açıklananın çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Son günlerde yerel yetkililer, uzmanlar ve medya, resmi açıklamaları bir çok kez zan altında bıraktı. Bir parlamenter raporda vaka sayısının 800 bin civarında olduğuna dikkat çekildi. Muhalif kaynaklara göre ise 294 kente yayılan virüs, 30 binin üzerinde kişinin hayatına mal oldu.