Rusya'da Wagner ve ordu arasında gerilim artıyor

Paralı asker grubu Wagner, Rus ordusuna karşı harekete geçti. Gelişmeler darbe girişimi olarak da değerlendiriliyor.

Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in sahibi Yevgeni Prigojin, orduya karşı isyan çağrısı yaptı. Prigojin, askeri darbe girişiminde bulunduğu iddiasını reddetti.
Federal Güvenlik Ajansı, Wagner savaşçılarından liderleri Prigojin’i tutuklamasını istedi.

Yevgeni Prigojin, orduya karşı isyan çağrısı yaptı. Wagner güçleri, ülkenin güneyindeki Rostov-on-Don kentini ele geçirirken, Rusya lideri Vladimir Putin açıklama yaptı.

PUTİN VE PRİGOJİN'DEN AÇIKLAMALAR

Rusya'nın geleceğinin söz konusu olduğunu söyleyen Putin, isyancıların yaptıklarının "sırtından bıçaklamak" olduğunu söyledi. Putin, başkent Moskova ve bazı başka bölgelerde önlemlerin alındığını söyledi.

Putin, şu açıklamaları yaptı: "Düşmanlarımız bizim birliğimizi yok etmeye çalışıyor. Askerimiz bizim için şu an ayaktalar. Buradaki tüm askeri unsurlara bir talimatım var. Halkımızın güvenliği ve bağımsızlığı için mücadele edeceksiniz. Rusya'yı çok güçlü bir ülke haline getirdik. Birliğimizi bozacak her türlü eylemden vazgeçilmeli. Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Biz bugün devletimizi her türlü savunmaya hazırız. Hainliktir. Şu an askerlerimizi desteklemek istiyoruz. Wagner güçlerinin arasında şu an hainler var. Silahlı ayaklanma ve herhangi bir iç ayaklanma Rusya'ya halkımıza bir darbedir. Cezası ağır olacaktır."

Prigojin bir video yayımlayarak, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un kendisiyle buluşmaması halinde kenti elinde tutup, Moskova'ya yürüyeceklerini söyledi.

Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini söyleyerek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi.

Prigojin, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.