Pervez Müşerref ülkesine geri döndü

Pervez Müşerref ülkesine geri döndü

Eski Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, 4 yıllık sürgün ardından Pakistan’a geri döndü. Müşerref, Pakistan’da Mayıs ayında yapılacak olan seçimlerde aday olmak istiyor.  

Dubai’den 200 kişilik destekleyicileri ve çok sayıda gazetecinin de bulunduğu uçakla yola çıkan Müşerref, Pakistan’ın Karaçi havaalanında bir grup tarafından alkışlarla karşılandı.

Müşerref için düzenlenmek istenen karşılama miting ise yetkililerin izin vermemesi üzerine iptal edildi.

Eski General Pervez Müşerref hakkında, eski başbakan Benazir Butto’nun öldürülmesi ve yargıçların hukuk dışı yollarla tutuklanmasına ilişkin  tutuklama kararı bulunuyor.

Ancak Pervez’in avukatları, Cuma günü yaptıkları bir açıklama ile, yetkililerin eski devlet başkanı hakkındaki suçlamalar hakkında kefalet düzenlemesi yaptığını duyurmuştu. Söz konusu karar, Müşerref'in doğrudan tutuklanmayacağı anlamına geliyor.

Pervez Müşerref, demokratik yollardan seçilmiş hükümete karşı yaptığı darbe sonrasında devlet başkanlığını 1999 yılında üstlenmişti. Müşerref darbe sonrasında demokrasiye dönülmesi için yoğun baskıları izleyen bir dönemin sonunda 2007 yılında genelkurmay başkanlığını bıraktı; 2008 yılındaki genel seçimlerde ise Halkçı Parti ile Müslüman Birliği partileri karşısında yenilgiye uğradı.

Seçimden galip olarak ayrılan iki partinin kurduğu  koalisyon hükümeti Müşerref'in azledilmesi için hukuki süreç başlattı. Müşerref yurdışına kaçtı ve Dubai ile Londra'da sürgün hayatı yaşadı.

Öte yandan, Pakistan’ın Kuzey Veziristan Eyaleti’nde bir polis kontrol noktasına düzenlenen intihar saldırısında 17 polis öldü. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, Taliban örgütü tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği tahmin ediliyor.