Port-Said'de öfke dinmiyor

Port-Said'de öfke dinmiyor

Mısır'ın kuzey doğusundaki Port-Said kentinde polisle çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden 3 kişinin cenaze törenine binlerce kişi katılarak, "İçişleri Bakanı alçak. Defol! Defol!" sloganı attı.

Açıklanan yeni resmi bilançoya göre Pazar akşam polis ile kent sakinleri arasında yaşanan çatışmalar sırasın 2'si polis 5 kişi hayatını kaybetti.  Çatışmalarda yüzlerce kişi de yaralandı. Bakanlığın bir önceki açıklamasında 400'ü aşkın kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Bugün binlerce kişi, olaylarda ölen üç kişinin cenaze töreninde bir araya gelerek, İslamcı Muhammed Mursi iktidarını protesto etti. Eylemciler "İçişleri Bakanı alçak. Defol! Defol!" sloganını attı.

Olaylar, İçişleri Bakanlığı’nın “yeni olaylar yaşanmaması için” yargılanmayı bekleyen 39 tutuklu sanığı başka cezaevlerine sevk etmeye başlayacakları yönündeki açıklamasından sonra yaşandı. Bu sanıklar bir futbol maçı ardından onlarca kişinin hayatını kaybettiği Şubat 2012'deki  olaylardan dolayı yargılanıyor. Eylemciler Pazar günü polis karakoluna yönelik taş ve molotoflu saldırı düzenledi. Polis eylemcilere karşı yoğun gaz bombaları kullandı.  Kentteki genel grev ise üçüncü haftasına girdi.

Şubat 2012’de Port-Said Stadyumu'nda El-Ehli (Kahire) ve El-Mısri (Port Said) takımlarının futbol karşılaşmasında çıkan olaylarda 74 kişinin hayatını kaybetmişti.  Ocak ayında, çoğu Port-Said’li futbol taraftarları olmak üzere 21 kişi idam cezalarına çarptırıldı.  Taraftarların cezalandırılmasına tepki amaçlı protesto gösterilerinde en az 40 kişi daha hayatını kaybetmişti.

Port-Said ve Süveyş Kanalı üzerindeki diğer birçok kent, uzun zamandan beridir iktidar tarafından marjinalleştirildikleri tepkisinde bulunuyor. Ultras olarak adlandırılan El Ehli takımı taraftarları, 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesindeki halk ayaklanmasında önemli bir rol oynamıştı.

Bakanlık kararı ardından yaşanan şiddet olaylarının yanısıra sivil itaatsizlik çağrıları da yapıldı. Bugün kentteki bir polis karakolu önünde yeniden çatışmalar yaşandı. Gaz bombaları kullanan polise, eylemciler molotof kokteylleri ile karşılık verdi.  

2 Mart Cumartesi günü bir polis karakolu ateşe verilirken, eylemciler itfaiyenin yangını söndürmesini engellemişti.

TAHRİR MEYDANI YAKININDA ÇATIŞMALAR

Çatışmalar başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı çevresinde de yaşandı. Polis lüks bir otele yaklaşmak isteyen kalabalığı dağıtmak için gaz bombalar kullandı. Aynı otel Şubat ayındaki olaylar sırasında da hedef olmuştu.  

Mısır'da son aylarda protesto gösterileri artı. Protestocular Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi "devrime ihanet etmek" ve ekonomik sorunların üstesinden gelmemekle suçluyor.

Kahire'nin kuzeyindeki Nil Deltası bölgesinde de protesto gösterileri ve şiddet olayları yaşandı. Dekahliye Eyaleti'nde sivil itaatsizlik çağrısı yapıldı.  Bu eyaletin başkenti Mansura'da hafta sonu polis ile göstericiler arasında yaşanan çatışmada bir kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.