Port-Said’deki çatışmalarda 253 yaralı

Port-Said’deki çatışmalarda 253 yaralı

Mısır’ın kuzey doğusundaki Port-Said’de kent sakinleri ile polis arasında çıkan çatışmalarda 253 kişi yaralandı. Çatışmalar, İçişleri Bakanlığı’nın yargılanmayı bekleyen 39 tutuklunun başka cezaevlerine sevk kararı ardından yaşandı.

İçişleri Bakanlığı’nın Cumartesi günü açıklanması beklenen kararı, Şubat 2012’de Port-Said’de bir futbol maçı ardından onlarca kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmakla suçlanan sanıkların ikinci kısmını ilgilendiriyor.

Ocak ayında, çoğu Port-Said’li futbol taraftarları olmak üzere 21 kişi idam cezalarına çarptırılmıştı.  Taraftarların cezalandırılmasına tepki amaçlı protesto gösterilerinde en az 40 kişi daha hayatını kaybetmişti.

Bugün İçişleri Bakanlığı’nın “yeni olaylar yaşanmaması için” 39 sanığı sevk etmeye başlayacakları yönündeki açıklamasından sonra, eylemciler polis karakoluna yönelik taş ve molotoflu saldırı düzenledi. Kentteki genel grev ise üçüncü haftasına girdi. Polis eylemcilere karşı yoğun gaz bombaları kullandı.  Pazar günkü olaylarda en az 253 kişinin yaralandığı bildirildi.

2 Mart Cumartesi günü bir polis karakolu ateşe verilirken, eylemciler itfaiyenin yangını söndürmesini engellemişti. Port-Said ve Süveyş Kanalı üzerindeki diğer birçok kent, uzun zamandan beridir iktidar tarafından marjinalleştirildikleri tepkisinde bulunuyor.

Şubat 2012’de Port-Said Stadyumu'nda El-Ehli (Kahire) ve El-Mısri (Port Said) takımlarının futbol karşılaşmasında çıkan olaylarda 74 kişinin hayatını kaybetmişti. Ultras olarak adlandırılan El Ehli takımı taraftarları, 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesindeki halk ayaklanmasında önemli bir rol oynamıştı.