Putin ile Merkel, İran ve Suriye’yi görüştü!

Merkel ve Putin Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Görüşmede Suriye’deki kriz, Kuzey Akımı 2 projesi, Ukrayna ve ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilmesinin ele alındığı belirtildi.

Almanya başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Merkel, Berlin’in Trans-Atlantik işbirliğine önem verdiğini ve AB ülkelerinin şimdilerde İran’la çalışan şirketler için bir güvenlik ağı oluşturmanın yöntemlerini görüştüğünü söyledi. Merkel, İran nükleer anlaşmasının mükemmel olmadığını, ancak bir anlaşma olmamasından iyi olduğunu söyledi. Merkel, “ABD’nin anlaşmadan çıkmasından kaynaklanan zorlu durumdan bahsettik. Almanya, İngiltere, Fransa ve AB’deki tüm diğer partnerlerimizle anlaşmayı destekliyoruz, gelecekte de anlaşmaya uymaya devam edeceğiz” dedi.

Ardından son alan Putin “ABD’nin bizden istediği, Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmek istemeyen ancak gaz transiti üzerinden yılda iki ila üç milyar kazanmaktan memnun olan Ukrayna’yı desteklememiz. Aslına bakarsanız biz buna karşı değiliz. Ekonomik açıdan makul ve elverişli olursa, gaz transitini devam ettirmeye hazırız. Bu uygunluğu sağlamanın yolu da müzakere etmek. Donald yalnızca ABD’nin başkanı değil. O ayrıca çetin bir iş adamı. Bu nedenle iş çıkarlarını daha önde tutuyor” diye konuştu.

Görüşmede taraflar Suriye krizinin siyasi yolla çözülmesi konusunda da mutabık kaldı.

Putin konuya ilişkin şunları söyledi: “Suriye krizini de konuştuk. Cenevre ve Astana görüşmeleri üzerinden siyasi çözüm sürecine ortak katkı yapılması, sahadaki durumun istikrara kavuşturulması ve Suriye halkına insani yardım yapılması gerektiğini konuştuk.”