Rakka, silahlı grupların eline geçti!

Rakka, silahlı grupların eline geçti!

Suriye'de Başar el Esad rejimiyle savaşan silahlı grupların, ülkenin kuzeyindeki Rakka kentinin tümüne yakınında denetimi ele geçirdiği iddia edildi.

Batılı medyanın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı habere göre "Suriyeli isyancılar" Rakka kentinin tümüne yakının ele geçirdi.

Gözlemevi, "İsyancılar kentin neredeyse tümünü kontrol altına aldı" derken, rejim güçlerinin başta askeri güvenlik merkezi ile Baas Partisi binası olmak üzere halen bazı noktalarda direniş gösterdiklerini belitti.

Gözlemevi'nin müdürü Rami Abdülrahman, "Önümüzdeki saatlerde Rakka rejimin kontrolünden çıkan bir bölgenin ilk başkenti olacak" dedi.

Kentte El Kaide çizgisinde hareket eden cihatçı  grup El Nusra savaşçılarının çatışmaları yürüttüğü belirtiliyor.

Gözlemevi, kentteki Hafız el Esad'ın bir büstü silahlı gruplar tarafından yıkıldı. Bir polis şefinin çatışmalarda öldüğü, üst düzey iki güvenlik yetkilisinin yakalandığı ve bunlardan birinin Türkiye'ye götürüldüğü yönünde bilgiler var.

Fırat Nehri üzerinde yer alan, Türkiye sınırı yakınındaki Rakka kenti normal zamanlarda 240 bin kişi yaşıyordu. Ancak Mart 2011'de olayların başlaması ardından 800 bini aşkın kişinin daha bu kente göç ettiği bildiriliyor. Silahlı gruplar son haftalarda, bu kentte giden tüm silah ve takviye güç yollarını kesmişlerdi. 

ABD'nin "terör" listesine aldığı El Nusra örgütü Türkiye'de eğitim kampları olduğu belirtiliyor. Bu grup Suriye'de bir İslam Devleti kurmayı amaçlıyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) da, bu grubun az sayıda üyesi olmasına rağmen dış destek gördüğünü söylüyor.

Grubun özellikle yerel savaşçıları para ile çatışmalara kattığı iddia ediliyor. Şam yönetimi de sık sık Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ı  İslamcı grupları finanse etmekle suçluyor.