Rif isyanı büyüyor…

Fas'ın Rif bölgesindeki isyan yedi aydır devam ederken,  dayanışma amacıyla Avrupa'nın bir çok kentinde de gösteriler düzenlendi.

Dayanışma eylemleri özellikle Belçika'nın başkenti Brüksel, Fransa'nın başkenti Paris, Bas ülkesinin Bilbao ve Hollanda'nın Den Haag kentlerinde düzenlendi.

Brüksel'deki eyleme bini aşkın kişi katıldı. Eylemde, Rif'teki protesto hareketinin öncüsü Nasır Zefzafi'nin fotoğrafları ile Amazig bayrakları taşınırken, siyasi tutsaklara özgürlük istendi.

Dışişleri Bakanlığı'na kadar yürüyen eylemciler, Belçika hükümetini Rif bölgesine yönelik baskılar karşısında tutum almaya çağırdı. Eylemle kadınları da yoğun katılımı gözlendi.

ANF’ye konuşan kadın bir eylemci, eylemlerin yedi ay önce bir balıkçının devlet güçlerinin müdahalesi sonucunda hayatını kaybetmesi ile ateşlendiğini anlattı.

BALIKÇININ ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ OLAYLARI BAŞLATTI

Muhsin Fikri isimli balıkçı, yasak balıkları avladığı gerekçesiyle müdahaleye maruz kalmıştı. Fikri'nin mallarına el konularak imha edilmiş ve çöp kamyonuna atılmıştı. Fikri de mallarını geri almak için çöp kamyonuna tırmandı ve burada can verdi.

Eylemciler, Fikri'nin kasıtlı olarak öldürüldüğünü söylüyor. Olaya ilişkin soruşturma sürüyor. Fas'taki baskılar nedeniyle adını vermeyen kadın eylemci, "Fas'taki zenginliklerde halk faydalanamıyor" dedi.

Şubat 2004'te 600'e yakın kişinin hayatını kaybettiği El Huceima depreminde dışardan gelen yardımların bile mağdurlara ulaşmadığını hatırlatan eylemci, "artan bir yolsuzluk var" diye kaydetti.

Eylemci, Rif bölgesinin taleplerini şöyle özetledi: “İş, hastane, üniversite, ekonomi üzerinde şeffaflık, yolsuzluğa son verilmesi.”

Sosyal ağlar özerinde örgütlendiklerini anlatan eylemci, sosyal adaletsizliğe tepki gösterirken, Rif bölgesinde tutuklanan 80'i aşkın siyasi tutsağın da serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

RABAT’TA DEV GÖSTERİ

Fas’ın başkenti Rabat’da Rif ile dayanışmak amacıyla Pazar günü büyük bir gösteri düzenlendi. Ilımlı olarak değerlendirilen İslamcı grup El Adl Wal, yürüyüşe 1 milyon kişinin katıldığını belirterek, "tarihi bir eylem" dedi.

İçişleri Bakanlığı kaynakları ise başkentte uzunluğu yaklaşık bir kilometreye varan yürüyüşe 15 bin dolayında kişinin katıldığını bildirdi.  Eylemciler sık sık "Yaşasın halk", "Özgürlük, onur, sosyal adalet" ve "Siyasi tutsaklara özgürlük" şeklinde sloganlar attılar.

Berberi halkını temsil eden ulusal bayrakların yoğun olarak taşındığı eylem de, Rif bölgesindeki hareketin lideri Nasır Zefzafi'nin portreleri dikkat çekti. Hirak isimli hareketi lideri Zefzafi, 29 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

"Adalet ve Hayırseverlik" örgütü ile, sol parti ve gruplar, Amazih halkını haklarını savunan örgütler, 2011 Arap Baharı'nın Fas versiyonu olarak öne çıkan "20 Şubat" aktivistleri ve islamcı gruplar eyleme öncülük etti.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR

Fas'ın kuzeyindeki Rif bölgesinde de bir yandan protesto eylemleri sürerken, diğer yanda da gözaltı ve tutuklamalar var.

Hafta sonu en az 3 kişi daha gözaltına alındı. Cuma günü de 6 kişi gözaltına alınmıştı. Son resmi verilere göre şimdiye kadar en az 86 kişi bu eylemlerle bağlantılı olarak tutuklandı. Hirak hareketinin liderlerine işkence yapıldığı yönünde iddialar da var. Fas Kralı 6. Muhammed, işkence vakalarının soruşturulmasını istedi.

Protesto eylemlerinde siyasi tutsakların serbest bırakılması talep ediliyor. El Huceima kenti eylemlerin merkezinde yer alıyor. Hirak hareketi, yedi aydan beridir Rif bölgesinin kalkınması için somut tedbirler istiyor.

Bu bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınma açısından ihmal edildiği yönünde tepkiler var. Rif bölgesinin kendine özgür bir tarihi ve kültürü var. Daha önce de çok sayıda isyan ve sosyal tepkiye konu olan bölgede, Amazig ya da diğer adıyla berberi halkı yaşıyor.