Roman soykırım anıtına Neonazi saldırısı

Almanya’nın başkenti Berlin’de Nazi döneminde katledilen Romanlar anısına inşa edilen anıta Neonaziler tarafından ırkçı saldırı düzenlendi. Anıtın girişine gamalı haç işareti çizen ırkçılar, ‘gazlayın’ şeklinde tehdit sloganı yazdılar.

Irkçı saldırı sonrasında anıtın bakımı ve korunmasından sorumlu vakıf tarafından güvenlik önlemlerinin arttırıldığı duyuruldu.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Almanya Romanları Merkezi Konseyi Başkanı Romani Rose, ırkçıların son dönemlerde artan mülteci sayısıyla oluşan krizden faydalanarak, ‘Nazi ruhunu yeniden canlandırmak’ istediklerini söyledi. Rose, Neonazilerin ülkedeki yabancılara ve azınzlıklara karşı tehdit oluşturmayı ve halkın bu kesimlere karşı şiddet kullanmasını sağlamayı amaçladığının da altını çizdi.

Irkçı saldırıya bir tepki de Avrupa Nazi Kurbanı Yahudiler Vakfı başkanı Uwe Neumärker’den geldi. Neumärker, Roman anıtına yönelik ırkçı eylemin ‘saldırgan anti-Roman’ bir olay olduğunu vurgularken, sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim de tepkilerini dile getirdiler.

Berlin’deki anıt, 1939-1945 yılları arasında soykırıma kurban edilen yaklaşık 500 bin Roman anısına 2012 yılında açılmıştı. Berlin Tiergarten’daki anıt, İsrailli sanatçı Dani Karavan tarafından tasarlanmıştı.