Romanya ve Bulgaristan korkusu Almanya’ya da sıçradı

Romanya ve Bulgaristan korkusu Almanya’ya da sıçradı

Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının AB ülkelerinde serbest çalışma hakkına kavuşacakları 2014 yılına yaklaşırken, Batı Avrupa ülkelerini göçmen akışı korkusu sardı. Son dönemde göçe karşı aldığı bazı tedbirlerle gündeme gelen İngiltere’nin ardından, Almanya da Romanya ve Bulgaristan’dan gelecek göçmenlerin telaşına düştü.

Almanya Federal İş Bulma Dairesi  (BA) Başkanı Frank-Jürgen Weise’ye göre, Romanya ve Bulgaristan’dan yılda 100 ila 180 bin arasında göçmen işgücü bekleniyor. Rheinische Post gazetesine konuşan Weise, kısmen de olsa yoksulluk mağduru ekonomik mülteciler ve kaçak işçi korkusunun da piyasada hissedildiğini söyledi.

40 milyonu aşkın insanın iş piyasasında aktif olduğu Almanya’ya hali hazırda Doğu Avrupa’dan yılda 100 bini aşkın kişi iş bulmak amacıyla geliyor. Bu kişilerin çoğunluğu 2004 yılında AB’ye dahil olan ve 2011 yılında tüm AB’de serbest çalışma hakkına kavuşan Polonya, Macaristan ve Balkan ülkelerinden.

BA Başkanı Weise’ye göre, daha önce diğer Doğu Avrupa ülkelerinden de yoğun bir göçmen akışı bekleniyordu ancak bu rakam 100 bin civarında gerçekleşti. Weise, bu ülkelerden gelen işgücünün de genellikle kalifiye olduğunu ve bu nedenle ülke piyasasında çok büyük bir sorun olmadığını dile getirdi.

KRİZDEKİ ÜLKE VATANDAŞLARININ HEDEFİ, ALMANYA

Ancak Almanya, son yıllardaki ekonomik krizle birlikte bir çok Güney Avrupa ülkesi vatandaşlarının da hedefi haline geldi. Mart ayında 3,1 milyon kişinin (yüzde 7,3) işsiz olarak kayıtlara geçtiği Almanya’da diğer AB ülkelerine göre kısmen daha iyi olan iş piyasası doğal olarak çekim merkezi haline geliyor.

BA verilerine göre,  İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İtalya’dan gelerek Almanya’da çalışan kişilerin sayısı son bir yılda 33 bin artarak 460 bine ulaştı. Almanya’ya akan iş gücü artışında İspanya ve Yunanistan yüzde 16,7 ve yüzde 10,9’luk artışla ilk sırada yer alıyorlar.

Resmi veriler, Almanya’nın kalifiye iş gücü açığının kapatılması için yılda 200 bin göçmene ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

2007 yılında AB’ye üye olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşları 2014 yılı başından itibaren serbest çalışma hakkına sahip olacaklar.

BRİTANYA ŞİMDİDEN TEDBİR ALIYOR

Romanya ve Bulgaristan’dan gelecek olası iş gücü akınına karşı geçtiğimiz günlerde Britanya Başbakanı David Cameron bazı önlemler alınacağını duyurmuştu. Hükümetin alacağı önlemlerin başında, diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlere işsizlik yardımının (Jobseeker’s allowance-JSA) ‘gerçekte tekrar iş bulabilme’ şartına bağlanması geliyor. Ülkede çalışan bir AB vatandaşı eğer en kısa zamanda tekrar iş bulabileceğini ispatlayamazsa daha az ya da hiç işsizlik yardımı alamayacak.

Başbakan David Cameron göçmen yasalarına ilişkin yaptığı konuşmada, ülkesine çalışmak amacıyla gelenlerin dar gelirlilere sağlanan sosyal konut imkanlarından da, 2 yıllık oturma şartı getirileceğini duyurmuştu.

Britanya hükümeti, AB dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin kamuya ait sağlık kurumlarındaki doktor muayene olabilmeleri için sağlık sigortası olması şartını getireğini kaydetmişti.