Rusya Afrika’da ‘bedava tahıl sevkiyatı’ ile nüfuz arayışında

Afrika'da nüfuz arayışında olan Rusya, Somali ve Burkina Faso başta olmak üzere birçok Afrika ülkesine ücretsiz tahıl sevkiyatına başlıyor.

Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruçev'in cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Somali ve Burkina Faso'ya gönderilen ilk iki gemi 25 biner tonluk tahıl yüküyle Rus limanlarından ayrıldı. Bu “yardım”, Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından vaat edilmişti.

Patruçev, Orta Afrika Cumhuriyeti, Zimbabve, Mali ve Eritre'ye gidecek buğday yüklü gemilerin yıl sonuna kadar bu ülkelere ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Toplamda, Moskova'nın yeni yıla kadar Afrika ülkelerine ücretsiz olarak "200 bin tona kadar Rus buğdayı" gönderme sözü verdiği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ekim ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yönelik Şubat 2022 saldırısının ardından uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen Rusya'nın tahıl ihracatı için yüksek potansiyele sahip olduğunu belirtmişti.

Bu hamle, Rusya'nın altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yaparak bölgedeki nüfuzunu artırmaya çalıştığı ve Batı'nın “yeni sömürgecilik” iddialarına karşı tutum aldığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Moskova ayrıca, tarım ürünleri ve gübrelerinin uluslararası pazara ihracatının Batı yaptırımları nedeniyle engellendiğini ve dünya genelindeki en yoksul insanların gıda güvenliğini tehdit ettiğini iddia ediyor.

Ancak, Rusya aynı zamanda Ukrayna'nın büyük bir tarım gücü olarak tahıl üretimini ihraç etmesini engellemeye çalışıyor.

Moskova, temmuz ayında, Türkiye ve BM himayesinde müzakere edilen ve Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden hububat ihracatına izin verilmesini amaçlayan hububat anlaşmasından çekilmişti.