Rusya’da STK’lara yapılan kontroller Almanya’yı ‘rahatsız’ ediyor

Rusya’da STK’lara yapılan kontroller Almanya’yı ‘rahatsız’ ediyor

Rusya’da son günlerde yabancı sivil toplum kuruluşlarına karşı gerçekleştirilen kontrollerin artması Almanya’da tepkiye neden oluyor. Kontrollerin Alman STK’larına da sıçraması önümüzdeki günlerde Berlin’e gelmesi beklenen Vladimir Putin ile Angela Merkel arasında soğuk rüzgarlar esmesine yol açıyor. Başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkedeki politik baskılara duyarsız kalan Almanya’nın Rusya’ya olan ilgisi de düşündürüyor.

Ülkesinde kurduğu otoriter rejimle bilinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Almanya ziyareti öncesi ilişkiler gergin. 8-12 Nisan  Uluslararası Hannover Sanayi Fuarı’nın açılışına katılacak olan Putin’in ziyareti  Alman Konrad Adenauer Vakfı’na (KAS) düzenlenen baskının gölgesinde geçecek. Vakfın, Merkel’in de üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Parti (CDU)’ya olan yakınlığı da iki lider arasındaki gerilimin daha da tırmanmasına yol açacak.

Benzer şekilde anamuhalefet Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’ye yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı (FES)’nın Moskova temsilciliğine de kontroller yapıldı.

BİLGİSAYARLARINA EL KONULDU

Dış ticarette Hollanda ve Çin’den sonra Rusya’nın en önemli ortaklarından olan Almanya, STK’lara uygulanan kontrol ve baskınların iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyeceği uyarısı yapmıştı. Ancak bu açıklama özellikle CDU’ya yakınlığı bilinen KAS vakfına yapılan baskından sonra geldi.

KAS’ın St Petersburg’taki temsilciliğine Salı günü savcılık ve maliye memurları tarafından yapılan baskında vakfın bilgisayarlarına da el konuldu. Vakfın bilgisayarlarına sadece ‘software’lerinin lisansının denetlenmek üzere el konulduğu iddia ediliyor.

Hristiyan demokrat Adenauer vakfı şimdiye kadar Rusya lideri Putin’in Birleşik Rusya Partisi ile direkt ilişkide olan tek Alman vakfı olarak dikkat çekiyordu.

ALMANLARIN TELAŞI NİYE? 

Rusya’da yabancı STK’lara yapılan kontroller, Rus Temsilciler Meclisi DUMA’nın geçtiğimiz yıl aldığı bir karara dayanıyor. Bu kanuna göre, yabancı STK’lara hukuki olarak ‘yabancı kuruluş’ olarak kayıt yaptırmaları şartı getiriliyor. Ancak ülkedeki 5 bini aşkın yabancı STK’nın bir çoğu buna karşı çıkıyor.

Alman politik çevreleri ve basını ise Putin’in Almanya ziyareti öncesi STK’lara yapılan kontroller üzerinden ikili ilişkilerin zarar göreceği propagandası yapılıyor. Bu konunun 8-12 Nisan arasındaki Hannover fuarı için Almanya’ya gelecek Putin’le yapılacak ekonomik işbirliği görüşmelerde kullanılması da bilindik bir hedef olarak dikkatlerden kaçmıyor.