Rusya’dan sonra Batı da Suriye için federasyonu tartışıyor

Suriye’de bir çözüm arayışına katılan çok sayıda ülkenin, bölgesel kimliklere geniş bir otonomi tanıyan federal bir yapıyı tartıştığı bildirildi.

Reuters haber ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre sadece Rusya değil, çok sayıda güç federasyon üzerinde duruyor.

Kürtlerin demokratik özerklik talebinin yanısıra, bu fikir Rusya tarafından ortaya atıldı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, eğer bu sistem işlerse Suriye’nin federal bir devlet olabileceğini söylemişti.

BM Güvenlik Konseyi’nden bir diplomatın Reuters’a verdiği  bilgilere göre, Batılı bir çok güç de federal bir yapı olasılığını tartışıyor. Bu fikirlerin BM’nin Suriye özel elçisi Staffan de Mistura’ya da sunulduğu bildirildi.

Adını vermeyen diplomat, bir yandan Suriye’nin toprak bütünlüğünü korurken, diğer yandan “çok çok zayıf bir merkez ile bazı farklı bölgelere çok özerkliğe dayanan farklı federal modellerin olduğunu” söyledi.

Güvenlik Konseyi’nin diğer bir diplomatı da bu ifadeleri doğruladı.

Mistura, Pazartesi günü Cenevre’de Suriye’ye ilişkin müzakerelerin başlatmayı öngörüyor. 14 Mart tarihi, Suriye savaşının beşinci yıldönümüne denk geliyor. Görüşmelerin ilk turu Şubat ayı başında başlamış, ancak kısa sürmüştü. Daha sonra Rusya ve ABD’nin gözetiminde 27 Şubat günü “düşmanlıklara son verilmesi” anlaşması yapılmıştı. Suriye’de onlarca kez ihlal edilmesine rağmen ateşkes sürüyor. 

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın destekçisi ve finansörü olduğu Yüksek Müzakere Komitesi, tüm federatif çözümleri reddediyor. Bu Komite, çoğunlukla DAİŞ ve El Nusra bağlantılı gruplardan oluşuyor.

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ise federal bir çözümü reddetmedi. Esad Eylül ayında verdiği bir mülakatta tüm kurumsal değişimlerin Suriyeliler arasında bir diyalogun  ürünü olması ve referandumla onaylanması gerektiğini söylemişti.

Reuters’a konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, federal çözüm fikrine açık olduklarını belirtti.  Muslim, “Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, ademi-merkeziyetçi bir Suriye istediğimizi sürekli söyledik, ister buna yerel idareler denilsin, isterse de federasyon, her şey mümkündür” dedi.

Mistura da Perşembe günü El Cezire televizyon kanalına verdiği mülakatta, Suriyelilerin bölünmeye karşı olduğunu ancak “görüşmeler sırasında federalizmin tartışılabileceğini” ifade etti.