Rusya Donbass göçmenleri için pasaport vermeye hazırlanıyor

Rusya Federasyonu Duma’sı Donetsk ve lugansk vatandaşlarına yurttaşlık hakkı ve pasaport edinmede kolaylık sağlamak için adım atıyor.

Rusya Federasyonu Duma’sı Donetsk ve lugansk vatandaşlarına yurttaşlık hakkı ve pasaport edinmede kolaylık sağlamak için adım atıyor. Ukrayna’nın Rusça konuşan bölgelerinden Donbass sakinlerinin Rusya Federasyonu vatandaşlığı kolaylaşıyor.

Bu bölgelerde yaşayan Rus nüfusun Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştırmak için hukuksal prosedürü oluşturmak adına Rusya Komünist Partisi Milletvekili Vadim Solovyov, Duma’ya verdiği önerge ile anayasada değişikliğe gidilmesi hedefleniyor. Kanun değişikliği ile Rusya Federasyonu’na sığınan veya Donbass bölgesinde ikamet etse dahi Ukrayna pasaportunu kaybetmiş ya da yenilemek isteyenlere Rusya pasaportu verilebilecek.

Ukrayna’nın güneydoğusunda yer alan Donestk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri bir süre önce tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmiş ve Ukrayna güçlerini topraklarının büyük bölümünden çıkarmıştı. Rusya bu hamlesi ile Ukrayna’nın bölgedeki etkinliğine son verme potansiyeline sahip olacak. Rusya Federasyonu böylece uluslararası alanda doğrudan askeri müdahale için gerekçeye sahip olacak.