Rusya ile Wagner anlaştı

elarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Prigojin'in, gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini duyurdu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayıyla Wagner lideri Prigojin ile bir görüşme yaptı. Belarus Devlet Başkanlığı basın servisine göre Prigojin, Lukaşenko’nun “Wagner’in Rusya topraklarında ilerlemeyi durdurması” yönündeki teklifini kabul etti.

Lukaşenko’nun basın servisine göre bir gün sürdüğü kaydedilen görüşmeler sırasında duruma kabul edilebilir çözüm getirilmesine ilişkin bir taslak üstünde anlaşıldı, söz konusu taslak Wagner güçlerinin güvenliğine ilişkin garantiler de içeriyor. Bu taslak ayrıca, gerilimin dindirilmesi adına atılabilecek başka adımları da kapsıyor.

Belarus Devlet Başkanlığı’nın duyurusu ardından Wagner’in lideri Prigojin, birliklerinin ilerleyişini durdurduğunu ve geri dönüşe başlayacaklarını belirtti.

Prigojin şunları söyledi: "PMC Wagner'i dağıtacaklardı. 23 Haziran'da Adalet Yürüyüşü'ne çıktık. Moskova'dan yaklaşık 200 kilometre uzağa bir günde yürüdük. Bu süre içinde savaşçılarımızın bir damla kanını akıtmadık. Artık kanın dökülebileceği an geldi. Bu yüzden taraflardan birinin Rus kanı dökmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre sahra kamplarına gidiyoruz."