Rusya ve Belarus istihbaratı Batı’ya karşı iş birliğini güçlendiriyor

Rusya ve Belarus istihbarat servisleri, ABD ve Batı ülkelerinin “saldırganlığına” karşı iş birliğini arttıracaklarını duyurdu.

Rusya dış istihbarat servisi SVR şefi Sergey Narişkin, ve Belarus güvenlik servisleri KGB şefi Ivan Tertel, “Batı’nın yıkıcı eylemlerine karşı ortak direniş çalışması geliştirmek için anlaştık” dedi.

İstihbarat şeflerine göre batılı ülkeler, her iki ülkenin “siyasi ve sosyo-ekonomik durumunu istikrarsızlaştırmaya” çabalıyor.

İki servisin açıklaması Belarus’taki Vitebsk kentinde yapılan görüşme ardından SVR tarafından yayınlandı.

Geçen yaz tartışmalı bir şekilde cumhurbaşkanı seçilen Aleksandr Lukaşenko, protesto eylemlerini şiddetle bastırmaya çalışırken, bu eylemlerin Batılılar tarafından organize edildiğini iddia etmişti.

ABD ve Avrupa Birliği, başta üst düzey sorumlulara yönelik olmak üzere bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Aleksandr Lukaşenko da buna yanıt olarak komşu Rusya ile yakınlaşmasını hızlandırmıştı.

Geçen hafta Lukaşenko, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Rusya’nın güneyindeki Suçi kentinde görülmüşlerdi. Her iki yönetici ekonomik entegrasyonun derinleştirilmesini tartışmışlardı.

Belarus, Rusya’ya giderek daha bağımlı hale gelirken, AB’nin Belarus’un ekonomisindeki kilit sektörler olan gaz ve potasa yaptırım tehdidini uygulaması halinde bu bağımlılığın daha da artabileceği belirtiliyor.