Sadr Hareketi: Kürtler Irak yönetiminin dışında tutulamaz

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölgede oturma eylemi yapan Muqteda El Sadr, yeni hükümetin oluşmasının kendi talepleri olduğunu ve bunun için çabaladıklarını söyledi.

Sadr, yeni hükümette iki Kürt bakanın olduğuna dikkat çekerek, Parlamentodaki Kürdistan fraksiyonundan destek beklediklerini söyledi.

Bağdat’ta hükümetin yolsuzlukla mücadelesini yetersiz bulan ve bunun için sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiren Sadr Hareketi üyeleri, yeni kabinenin kurulması için çaba gösterdiklerini belirtiyorlar. Güney Kürdistan’da yayın yapan Xendan sitesine Yeşil Bölgede konuşan Sadr hareketi sözcüsü Elî Smîsm; “Hareket olarak Haydar Ebadi’nin sunduğu yeni kabineyi destekliyor, tüm parlamenterlerden de bu tavrı bekliyoruz. Hükümetin kurulmasına oy vermeyenler de halkın onlara karşı alacağı tutumu gözlesinler” dedi.

Iraklı Şii Lider Muqteda El Sadr’ın sözcüsü, yeni kabinede Kürtlerin mutlaka olması gerektiğini dile getirerek; “Kürtlerin yüzdelik oranına göre bir temsili yeti olması gerekiyor. Bunun içinde Kürdistan İttifakının destek vermesini bekliyoruz. Kürtler Irak’ın çok önemli bir bileşenidir ve Irak yönetimin dışında tutulamaz. Irak’ta yaşanan bu çetin süreçte Kürdistan Grubundan ve Kürt Siyasi liderlerinden yeni kabinenin kurulmasına destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

Sadr Hareketi sözcüsü, Baas diktatörlüğüne karşı mücadele dönemindeki Kürt Partileri ile hareketleri arasındaki tarihi bağlara da dikkat çekerek; “Sadr Hareketinin Kürtler ile tarihi bağları bulunmaktadır ve beklentimiz bundan kaynaklanmaktadır” dedi.