Şam'da 'Kürt' din adamına yönelik intihar saldırısı: 49 ölü

Şam'da 'Kürt' din adamına yönelik intihar saldırısı: 49 ölü

Suriye'de her cuma resmi televizyona çıkarak vaiz veren büyük bir Kürt aşiretinin üyesi olan Şam Diyarları Ulemalar Birliği Başkanı Allame Dr Muhammed Said Ramazan el-Buti'ye yönelik Şam'da  cami içerisinde intihar saldırısı düzenlendi.  Saldırıda Boti dahil 49 kişi hayatını kaybederken, Devlet Başkanı Başar El Esad, "teröristleri temizleme" yemini etti.  

Perşembe akşamı Mazra mahallesindeki El İman Camii içerisinde intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda, Kürt bir aşiret üyesi olan 1929 doğumlu Muhammed Said Ramazan el-Buti hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı'na göre Boti ile birlikte torununun da aralarında olduğu 48 kişi daha hayatını kaybederken, 84 kişi de yaralandı.  Boti her Cuma günü resmi devlet televizyonuna da çıkarak vaaz veriyordu. Genellikle Pazartesi ve Perşembe günleri de cami de din dersleri veriyordu.

Saldırıyı üstlenen olmadı ancak El Kaide çizgisindeki İslamcı grupların yaptığı sanılıyor. Suriye muhalefeti lideri Ahmed Moaz el Katib, saldırıyı kınarken, saldırı için rejimden şüphelendiklerini bildirdi.

Suriye rejimi ise muhalifleri kast ederek "teröristleri" suçladı. Devlet Başkanı Başar El Esad yaptığı açıklamada "Seni öldürerek İslam'ın sesini kısacaklarına inandılar" dedi.  Esad, "Hoşgörülü dinimizin prensiplerini yıkmayı hedefleyen gerici fikirlerinin sesini yükseltmek için seni öldürdüler" diye ekledi.

Esad, "Suriye halkının önünde yemin ederim ki, torununun ve vatanın tüm şehitlerinin kanı boşuna akmış olmayacak, çünkü ülkemizi temizleyinceye kadar  gericiliklerini ve inançsızlıklarını yok ederek, senin fikirlerine bağlı kalacağız" şeklinde devam etti.

Resmi haber ajansı Sana'ya göre  Suriye hükümeti, el-Buti’yi hedef alan "hain ve korkak terör eyleminin hesabının sorulacağını" belirterek el-Buti’nin "düşünceleri, bilim ve ahlakının aşağılanmaya reddeden onurlu insanların yolunu aydınlatmaya devam edeceğini" söyledi.

AFP'ye konuşan Suriye Muhalefeti Koalisyonu Başkanı Ahmed Moaz El Katib, "Bu tamamen reddettiğimiz her yönüyle bir suçtur" dedi.  El Katib,  "Dinimiz ve değerlerimiz görüş ayrılıklarına cinayetle muamele yapılmasına izin vermez" diye ekledi.

İran da bu saldırıyı kınayarak "dinler arası ayrılıklar yaratmak için terörist gruplara destek veren ve onları silahlandıran ABD, siyonist rejim ve bölgesel ajanlarının komplosu" olduğunu savundu.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre sadece perşembe günü ülke genelinde 263 kişi öldü.   Mart 2011'de bu yana ise 70 bini aşkın kişinin öldüğü bildiriliyor.

EL BUTİ KİMDİR?

Sana haber ajansında din adamına ilişkin yer alan bilgilere göre Allame Muhammed Said Ramadan El-Buti 1929 doğumlu, Şam’daki İslami Yönelim Enstitüsünde Şeriat lisesini bitirdikten sonra 1953 yılında El-Ezher Üniversitesinin Şeriat Fakültesine kaydoldu, 1955 yılında aynı fakülteden Uluslar Arası Diplomasını aldı.

1956 yılında El-Ezher Üniversitesinde Arapça Dili Fakültesinde okumaya başlayan el-Buti, aynı yılın sonunda Eğitim Lisansı'na sahi oldu. 1960 yılında Şam Üniversitesi Şeriat Fakültesi'nde öğretim görevine atanan el-Buti, İslam Şeriat Usulü’nde Doktorasını almak üzere El-Ezher Üniversitesi Şeriat Fakültesine gönderildi ve bu Doktorasını 1965 yılında elde etti. El Buti, 1965 yılında Şam Üniversitesi Şeriat Fakültesinde Müderris olduktan sonra sırasıyla Vekil, Rektör  ve son olarak Şam Üniversitesinde Akaid ve Dinler Bölümü Başkanı  oldu.  2012 Nisan ayında ise Bilad-ı Şam Ulemalar Birliği Başkanı seçildi.

Çok sayıda uluslararsı konferans ve seminerlere katıldığı belirtilen El-Buti ayrıca Amman’da İslam Uygarlığı Araştırmaları Krallık Kompleksi ile Oxford Akademisinde yüksek konsey üyesi.  Buti'nin Şeriat, Edebiyat, Felsefe, Sosyal Bilimler, Uygarlık Sorunları ve Diğer bilim dallarında 60’tan fazla kitabı bulunuyor.