Sarkozy hakkında dava açıldı

Sarkozy hakkında dava açıldı

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kozmetik devi L'Oreal'in patronu milyarder Liliane Bettencourt'ten yasadışı maddi destek aldığı suçlaması ile dava açıldı.

58 yaşındaki Nicolas Sarkozy hakkındaki soruşturma özellikle 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki olası illegal finansmanla ilgili yürütüldü. Sarkozy, milyarder Liliane Bettencourt'un zarına, "acziyetten yararlanarak kendine çıkar sağlamak"la suçlandı. Bordeaux Savcılığı, bu suçların, 2007 yılı içinde işlendiğini bildirdi.

"Acziyetten yararlanarak çıkar sağlamak" suçlaması, üç yıla kadar hapis, 375 bin euro para cezası ve en fazla 5 yıl seçilemezlik cezasına götürebiliyor.

Sarkozy'nin avukatı verilen kararın "hukuki açıdan uyumsuz ve haksız" olduğunu savunurken, Bordeaux İstinaf Mahkemesi'ne gideceklerini bildirdi.

RTL radyosunda konuşan avukat Thierry Herzog, Sarkozy'nin kendisine yapılan bu uygulamayı "skandal" olarak değerlendirdiğini söyledi.

Soruşturma, milyarder Bettencourt'un eski muhasebecisinin Temmuz 2010'da polisteki ifadesi ile başladı. Eski muhasebeci, Bettencourt'un sahibinin servetini yöneten Patrice de Maistre'in 2007 yılının başında nakit olarak 150 bin istediğine tanık olduğunu söylemişti. Yine muhasebeciye göre, Maistre bu parayı, o dönem Sarkozy'nin kampanyasının maliyecisi Eric Woerth vereceğini söylemişti. Sarkozy 2007'deki seçimlerde cumhurbaşkanı seçilmişti. Eski Cumhurbaşkanı, para aldığını reddetse de, sadece "incelikten kaynaklı" bir ziyaretin gerçekleştiğini kabul etti.

Forbes dergisine göre, 90 yaşındaki Liliane Bettencourt, 30 milyar dolar olarak tahmin edilen serveti ile dünyanın en zengin kadını.