Scholz Türkiye’ye gidiyor: Ortadoğu, mülteciler ve savaş uçakları…

Almanya Başbakanı Olaf Scholz cumartesi günü Türkiye'yi ziyaret ederek Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmenin gündeminde Orta Doğu, Ukrayna, mülteciler ve savaş uçakları var.

Alman yetkililere göre, Başbakan Olaf Scholz cumartesi günü Türkiye’yi ziyaret edecek. 

Scholz en son göreve geldikten birkaç ay sonra Mart 2022'de Ankara'yı ziyaret etmişti. 

Scholz bu ziyaretinde, Erdoğan'ın Eurofighter savaş uçaklarının alımı için Almanya'dan yeşil ışık almayı umduğu İstanbul'a inmesi bekleniyor. 

Scholz ile Erdoğan arasındaki görüşmenin gündeminde özellikle Orta Doğu, Ukrayna ve mültecilerin durumunun yer aldığı belirtiliyor. 

İnsan hakları ve demokrasi konusunda “endişe” dile getirilmesinin ötesinde somut bir tepki beklenmiyor. 

Ancak Avrupa genelinde yükselen sağcı eğilim ve mülteci karşıtlığı gerekçesiyle, mülteci meselesinde bir işbirliği olabileceği belirtiliyor. 

Almanya, geçtiğimiz ay sığınma talebi reddedilen Türkiye vatandaşlarını sınır dışı edilmesini hızlandırmak için bir anlaşma yapıldığını duyurmuş, Ankara ise yalanlamıştı. 

Türkiye ayrıca, satışı bu yılın başlarında Washington tarafından onaylanan ABD F-16 savaş uçaklarının teslimatındaki gecikmeleri telafi etmek için 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının satın alınması konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyor.

Savaş uçağını inşa etmek üzere kurulan konsorsiyum, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya gibi dört üyeden oluşuyor. Bu üyelerden biri anlaşmayı veto edebilir. Almanya’nın İsrail politikasının bu savaş uçaklarının satışı önündeki en büyük engel teşkil ettiği iddia ediliyor. 

Bu uçakların temel hedefinde ise Kürtler yer alıyor. Uçakların Kuzey Kürdistan’ın yanısıra Güney Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye’de kullanılacağına dair endişeler var. Bu gerçek kaygıların, başka gerekçeler öne sürülerek aşılıp aşılmayacağı henüz netlik kazanmadı.