AB zirvesinde sınırdışıları hızlandırmak için yeni yasa çağrısı

Brüksel'de perşembe günü düzenlenen Avrupa zirvesinde bir araya gelen 27 Üye Devlet, “yasadışı” göçmen ve mültecilerin sınırdışı edilmelerini hızlandıracak bir yasa çıkarılması çağrısında bulundu.

SINIRDIŞI

Üye devletler Avrupa Birliği zirvesinin sonuç bildirgesinde “Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği'nden geri dönüşleri kolaylaştırmak, arttırmak ve hızlandırmak için her düzeyde kararlı eylem çağrısında” bulundu. 

Üye devletler Avrupa Komisyonu'nu mümkün olan en kısa sürede “yeni bir yasama teklifi” sunmaya davet etti. 

SİYASİ EĞİLİM SAĞA KAYDI

Bu girişim, 2018'deki benzer bir çabanın başarısızlığından sonra, siyasi yelpazenin sağa kaydığı bir dönemde geliyor. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen pazartesi günü yeni yasa önerisinin zaman çizelgesinin henüz belirlenmediğini açıklamıştı. Geçmişte, üye ülkeler göçmenlerin üçüncü ülkelere gönderilmesi konusunu tartışmıştı, ancak bu öneri tartışmalı bir şekilde karşılanmıştı.

İTALYA’NIN TARTIŞMALI ANLAŞMASI

Aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, göçmenlerin Arnavutluk'ta kabul edilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı, ancak bu anlaşma Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz tarafından mesafeli bir tutumla karşılandı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise bu merkezlerin “hiçbir sorunu çözmediğini” belirtti.

GÖÇ VE SIĞINMA PAKTI

AB, Mayıs ayında kabul edilen ve 2026 ortalarında yürürlüğe girmesi beklenen Göç ve Sığınma Paktı kapsamında daha sıkı sınır kontrolleri ve sığınmacılar için dayanışma mekanizmaları öngörüyor. Almanya, Fransa ve İspanya, bu düzenlemelerin hızlandırılması gerektiğini savunuyor.

FARKLI GÖRÜŞLER VE AB’NİN GELECEĞİ

Zirve, AB içinde artan göç baskısıyla karşı karşıya olan Polonya gibi ülkelerin endişelerini dile getirdiği bir platform oldu. Polonya, göçmen akınını Rusya ve Belarus'un “hibrid saldırı” olarak nitelendirirken, İspanya'dan Sanchez yasal göçün ekonomik faydalarına dikkat çekti.

Frontex verilerine göre, Avrupa Birliği sınırlarında yasadışı geçişlerde bu yıl %42'lik bir düşüş yaşandı. Ancak, siyasi baskıların artması ve aralık ayında yeni Komisyon ekibinin göreve başlayacak olması, AB'de göç politikasının geleceği konusunda belirsizlikleri artırıyor.